Pénzügy

Megzuhanhat a pesti tőzsde is a görög események miatt

tozsde(210x140).jpg (Array)
tozsde(210x140).jpg (Array)

Jelentős mértékű árfolyamesésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn a görögországi adósságválság miatt az elemzők. Az OTP árfolyama különösen hevesen reagálhat. 

Az MTI által megkérdezett szakértők mind zuhanásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A BUX 3,13 pontos csökkenéssel, 21 804,37 ponton nyitott hétfőn reggel 9-kor.

A pénteki záró értékéhez képest 0,01 százalékkal gyengült.

Méretes esés jöhet

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője nagy esésre számít az európai és a magyar részvénypiacokon, egyértelműen a görög események hatására. Görögország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, banki tőkekorlátozásokat is be kellett vezetni – mondta.

Az ázsiai piacok 3 százalékos mínuszban voltak hajnalban, s ez a negatív hangulat a szakértő szerint Európára is át fog terjedni, ahol vélekedése szerint 3-4 százalékos esés is elképzelhető. A magyar tőzsdét is negatívan befolyásolják az események, ahol “méretesebb” esést is elképzelhetőnek tart az Erste elemzője. Nagy András elmondta: enyhén pozitív hír, de nem ellensúlyozza a fentieket, hogy a Mol bejelentette: 40 ezer hordóra növelte a kitermelését a kurdisztáni Shaikan olajmezőn.

Az OTP-t befolyásolhatja leginkább

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint is erős turbulenciával indulhat a nap, a hétvégi görög események kihatnak az európai és a magyar tőzsdére. Úgy vélekedett, a nap első felében egyértelműen árfolyamcsökkenés lesz, de ha a tárgyaló felektől pozitív hír érkezik, arra azonnal reagálnak a befektetők.

A magyar papírok közül az OTP-t befolyásolhatja a legjobban a görög helyzet, az elmúlt hetekben is a magyar bankpapír reagált leginkább a hírekre – mondta. Az eladói nyomás fog dominálni hétfőn, az árfolyam-emelkedésre játszó pozíciókat zárni fogják a befektetők és árfolyamesésre játszókat fognak nyitni – tette hozzá.

Pénteken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,76 pontos, 1,54 százalékos emelkedéssel, 21 807,50 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 8,5 milliárd forint volt, a vezető részvények egy kivétellel erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 195 forinttal, 1,38 százalékkal 14 350 forintra erősödött, 776,6 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 102 forinttal, 1,86 százalékkal 5586 forintra nőtt, forgalmuk 2,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 400 forintra csökkent, forgalma 1,0 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 99 forinttal, 2,41 százalékkal 4200 forintra emelkedett, a részvények forgalma 4,0 milliárd forintot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik