Pénzügy

Ősszel jöhet az autó- és személyi hitelek forintosítása

autohitel(210x140).jpg (Array)
autohitel(210x140).jpg (Array)

Már tárgyal a kormány és a Bankszövetség, hamarosan elkészülhet a forintosítással kapcsolatos jogszabály. Azt még nem tudni, lesz-e kedvezményes árfolyam, de elvileg jó esély van rá.

A Magyar Bankszövetség tárgyalásokat folytat az autóhitelek forintosításáról – erősítette meg a szövetség az MTI-nek pénteken. Az NGM államtitkárának felvetésére, a kedvezményes árfolyamon történő forintosításra azonban nem reagált a szövetség.

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár a Portfolio.hu pénteken megjelent interjújában elmondta: nyáron le szeretnék folytatni a bankszövetséggel az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló tárgyalásokat, így ősszel megszülethet az ezzel kapcsolatos jogszabály.

Akár kedvezményes árfolyamon is lehet

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e az MNB javaslatát, amelyre a devizatartalék 1 milliárd eurós részét is felajánlotta, azt válaszolta: azt szeretnék elérni, hogy a hitelezők és az ügyfelek számára egyaránt önkéntes alapon működjön a forintosítás, mégis tömeges szerződésmódosításra kerüljön sor.

Mint mondta, ebbe teljesen belefér, a kedvezményes árfolyamon történő forintosítás. A jogalkotás lényege az lenne, hogy ne kelljen egyenként több mint 200 ezer szerződést újraírni, hanem a felek önkéntes hozzájárulásával ez automatikusan működjön, a részletekről még tárgyalni kell – fogalmazott.

Ennyi szerződést érinthet

Korábban az MNB arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a devizaalapú személyi hitelek és autóhitelek állománya 300 milliárd forint, ami 250 ezer szerződéshez kapcsolódik. Ehhez jön még az “átfertőződési” hatás, mivel sokaknak egyszerre van jelzáloghitelük is mellette. Ugyanakkor már e nélkül is veszélybe kerülhet a lakás, ha a hitel összege nagyobb, mint a fedezetként szolgáló gépjármű értéke, mert a bank ilyenkor más vagyontárgy, például, egy lakás kényszerértékesítésével is kielégítheti a követelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik