Pénzügy

Könnyen ráfizethet a banki lekötéssel

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Az alacsony banki kamatok mellett érdemes a szokásosnál is jobban megnézni, milyen kamat mellett milyen időtartamra kötjük le a pénzünket, hogy legalább pluszban maradjunk.

Például a bankjuktól az elszámolás révén pénzt kapó volt devizahitelesekre gondolt a Napi.hu, amikor utánajárt, mennyit nyerhet (vagy veszíthet) valaki, ha bankbetétbe teszi a pénzét ma, amikor erősen nyomottak a kamatok.

Mínuszba kerülhet

Egy konkrét egymillió forintos példából kiindulva arra jutottak, hogy kéthavi lekötés mellett 1,4 százalékos kamatnál pár ezer forinttal kevesebbje lehet a lekötés végén a betéttulajdonosnak, mint amennyit betett. Akkor is, ha a pénzt fel akarja venni készpénzben vagy ha át kell utalnia. A tranzakciók költségei ugyanis magasabbak lehetnek, mint maga a kamat.

Viszont ha három hónapra köti le, akkor abból már majdnem nullszaldósan tud kiszállni akkor is, ha készpénzben venné fel az összeget. Egyéves lekötésnél (2,5 százalékos kamat mellett) pedig már mintegy másfél százaléknyi haszna is marad.

A lap által megkérdezett szakértő szerint érdemes keresni az akciós hirdetéseket, de arra akkor sem lehet ma számítani, hogy valaki a bankbetétből ma meggazdagodhat. Ha kíváncsi, miért érvel mégis a lekötés mellett, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik