Balatonfured(430x286).jpg (Array)
Pénzügy

Kapósabbak a balatoni nyaralók, de az árak még nem szálltak el

Úgy tűnik, nemcsak Budapesten és a nagyobb vidéki városokban élénkült meg az ingatlanpiac, hanem a Balaton is a vevők célpontjává vált.

Az elmúlt egy évben növekedés érzékelhető mind a nyaralók, mind pedig a lakóingatlanok piacán. Hol járnak most az árak, melyek a felkapott települések, érdemes-e most bevásárolni ingatlanból a Balaton-parton? A szakértő minden kérdésre megadja a választ.

Jelentős változások tanúi lehettek az elmúlt egy év során azok, akik figyelik a balatoni ingatlanpiacot. Újból visszatértek a nyaralót kereső érdeklődők, érzékelhető a mozgás a helyi lakosok körében, ráadásul egy további nagyon fontos változás is bekövetkezett: ismét beindultak az építkezések, amire az elmúlt öt-hat évben nem nagyon volt példa – hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a Balla Ingatlanirodák siófoki irodájának vezetője.

Az árak még nem szálltak el

Míg a pesti ingatlanpiacon főleg a panellakások szegmensében hallani túlárazott ingatlanokról, addig a Balaton kapcsán a szakértő úgy fogalmazott, hogy egyelőre ott tartunk, hogy megállt az árak eddigi esése, és egy szép lassú növekedés bontakozik ki a keresettebb kategóriákban. Érzése szerint egyébként most kezd egymásra találni a kereslet és a kínálat.

Egyetlen kategória van, ahol erőteljesebb áremelkedéssel találkoztak, ez a belvárosi, téglaépítésű és panel garzonok szegmense, melyben most már hiány alakult ki, és akadnak olyan vevőik, akiket nem tudnak kiszolgálna a megfelelő kínálat hiányában. Itt csak az elmúlt hat hónap során mintegy tíz százalékos áremelkedést figyeltek meg ingatlanközvetítőik.

A partközeli nyaralókat keresik

A garzonokon kívül slágerterméknek számítanak az ingatlanpiacon a part és főút közötti ingatlanok, ezek között is elsősorban a kisméretű, önálló nyaralók és ikerházak. Ezek ára a 8-10 milliós árszinttől egészen a 80-100 milliós értékhatárig terjed, de az érdeklődők többsége jellemzően megáll a 30 milliós összeg elérésekor. Ezeknél az ingatlanoknál hozzávetőlegesen 40 ezer forintos négyzetméterenkénti telekárral számolhatunk, amihez hozzáadódik még a ház értéke. Ha nagyon rossz állapotban van az épület, akkor általában a telekárból levonják a bontás költségét, és ezen az áron próbálkoznak meg az értékesítéssel.

Ezen kívül újra megjelent a kereslet ugyanebben a parti sávban az újépítésű társasházi nyaralóingatlanok iránt is, melyek között az 50-60 négyzetméteres, nappali + 2 hálós elrendezésűek a legkedveltebbek. Ezek négyzetméterára 400-480 ezer forint között alakul, de ha közvetlenül a vízparton található a lakás, ráadásul balatoni a panoráma, akkor a 700-800 ezer forintot is elérheti. Akad azonban néhány olyan nagyon felkapott társasház is a part mentén, ahol éppen kedveltségük miatt már hiány alakult ki eladó ingatlanokból.

Itt is megjelentek a befektetők

Mint Krausz Gábor rámutatott, ezekben a felkapott társasházakban elsősorban a befektetők vásárolnak lakásokat, nem saját használatra. Nekik fontos szempont, hogy jó helyen legyen az ingatlan, közel legyen a település központja, de a vízpart is, emellett még az is követelmény, hogy a háznak legyen egy saját wellness-részlege, hogy a szezont minél jobban ki lehessen tolni. Egy-egy ilyen lakás ára ennek megfelelően elég borsos: egy 40 négyzetméteres, másfél szobásért akár 30 millió forintot is elkérnek, vagyis nem ritka a 750 ezres négyzetméterár.

Hitelre viszont nem nagyon vásárolnak még a vevők, legalábbis ez egyelőre nem jellemző a nyaralók piacán. Inkább csak az építkezéseknél, vagy ha nagyobb lakásra cserélnek, illetve belvárosi lakóingatlanok megvásárlásánál találkozott hitelfelvétellel az ingatlanközvetítő. Utóbbi esetben akadnak olyan befektetési céllal, hitelre vásárlók, akik aztán a törlesztőrészleteket a kiadásból igyekeznek finanszírozni.

A belvárosi lakásárak alacsonyabbak

A belvárosban viszont jóval kedvezőbb áron lehet lakáshoz jutni, mint a korábban említett part menti nyaralóknál: a négyzetméterárak 160-240 ezer forint között alakulnak. Az ár elsősorban attól függ, hogy panel vagy téglaházról van-e szó, de függ az emelettől, az állapottól és az elhelyezkedéstől is.

A legkedveltebb településnek egyébként Siófok és Zamárdi számít a Balatonkenesétől Balatonszárszóig tartó szakaszon, így errefelé kell a legmagasabb árakra számítani. A többi település viszont éppen az alacsonyabb árak miatt lehet vonzó a vevők számára – tette hozzá a szakértő.

Azt is megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint minél melegebb egy nyár, annál többen döntenek balatoni nyaraló vásárlása mellett. Így ha most jönne néhány forró nyári hónap, az még több embert sarkallna vásárlására, és ebben az esetben az ingatlanközvetítők is kifejezetten jó szezont zárhatnának.

Ajánlott videó