mnb(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Egyhangúlag döntöttek az alapkamatcsökkentésről

Az MNB monetáris tanácsa a jegyzőkönyv szerint májusban egyhangúlag döntött az újabb 15 bázispontos mérséklésről.

A londoni elemzők pár napja ezt mondták:

Egyhangú szavazással a tanács mind a kilenc tagja 15 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott a monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén – derül ki a szerdán publikált rövidített jegyzőkönyvből. Ez azt jelentette, hogy 1,65 százalékra vitték le az irányadó rátát a legutóbbi május elején volt kamatcsökkentés. 

A tanács szerint a kamatcsökkentésről hozott döntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát, illetve előretekintve megfelelő mozgásteret biztosít a lazítási ciklus folytatására.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tanács nem minden tagja, de “túlnyomó többsége” tartotta szükségesnek a korábbi előretekintő üzenet megismétlését, vagyis egyetértett abban, hogy az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A monetáris tanács egyik tagja óvatosabb előretekintő üzenet megfogalmazása mellett foglalt állást, amelyet főként az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) közelgő kamatemelésével indokolt.

A májusi infláció összhangban van az újraindított kamatcsökkentési ciklussal

A májusi inflációs adat ismét a pozitív tartományba került, így egyértelműen megcáfolta az elmúlt időszakban már a defláció kialakulásának esélyét is latolgató vélekedéseket. Az adat ugyanakkor magasabb volt az előzetes várakozásoknál, az MNB márciusi előrejelzéséhez képest pedig elsősorban az üzemanyagárak rövidtávú alakulása jelentett eltérést. Ezzel együtt a középtávú inflációs kilátásokat nem változtatta meg sem a legutóbbi inflációs adat, sem az utóbbi hónapokban megjelent egyéb makrogazdasági indikátorok. Ezért a májusi inflációs adat nem indokolja a márciusban újraindított kamatcsökkentési ciklus újraértékelését – írták az MNB munkatársai, Palotai Dániel – Pellényi Gábor – Váradi Balázs a Portfolio.hu-n. 

Helyén való volt

A monetáris tanács május 26-án az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Néhány nappal a kamatdöntés előtt a Fitch Ratings a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az addigi stabilról.

Nem sokkal előtte március 20-án a Standard & Poor’s – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal “BB plusz”-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, amely addig két fokozattal gyengébb volt a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

Erre számít a jegybank

A monetáris tanácsnak a jegyzőkönyvben olvasható megítélése szerint a magyarországi reálgazdasági környezet, bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől és a belső kereslet élénkülése ellenére a külső piacok elhúzódó kilábalása miatt a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat.

A monetáris tanács elismerte, hogy az áprilisi inflációs adat a márciusi inflációs jelentés előrejelzésénél, illetve a piaci várakozásoknál némileg magasabb volt. A rövid távú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók azonban továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleztek, amihez hozzájárul a tartósan alacsony külpiaci infláció, a visszafogott importált infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, valamint az inflációs várakozások mérséklődése.

A belső kereslet élénkülésével, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet, azonban e folyamatot lassíthatják az alacsony nyersanyagárak másodkörös hatásai, állapította meg a testület. Mint hozzátették, a reálgazdasági és munkapiaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, így az alacsony infláció tartósan fennmaradhat.

Mindent egybevetve a monetáris tanács véleménye szerint a mérsékelt alapfolyamatok továbbra is visszafogott inflációs környezet irányába mutatnak, így az infláció csak az előrejelzési horizont végén emelkedhet 3 százalékos inflációs cél közelébe.

Nemzetközi környezet

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a nemzetközi befektetői hangulat többnyire kedvezőtlenül alakult. A Görögország államadósságának finanszírozásával kapcsolatos feszültségek, az Egyesült Államokból beérkező kedvezőtlen makrogazdasági adatok negatívan hatottak a globális befektetői hangulatra. Az eurozóna deflációjával kapcsolatos kockázatok mérséklődése is hozzájárulhatott a fejlett és feltörekvő piaci hosszú távú hozamok emelkedéséhez.

Bár Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány, a tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A monetáris tanács következő kamatdöntő ülését június 23-án tartja, amelyről július 8-án 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.