horvat-zaszlos-epulet(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Devizahitelezés: a horvát jegybankelnök nem a magyar modell híve

Horvátország még nem talált megoldást a devizahitelesek problémájára. Boris Vujcic szerint az euró lehet a megoldás, érdekvédelmi szervezetek inkáb a mi példánkat másolnák.

Horvátországban a devizaadósok az árfolyamkockázatot csak akkor kerülhetnék el, ha a keresetek, a megtakarítások és a hitelek is azonos valutában lennének, azaz, ha bevezetjük az eurót – mondta Boris Vujcic jegybankelnök hétfőn egy dubrovniki szakmai konferencia szünetében a sajtónak.

Horvátországban még nem sikerült megoldani a devizahitelesek problémáját

A frankhitelesek is azután kerültek súlyos helyzetbe, hogy a svájci jegybank tavaly év végén váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és emiatt a frank árfolyama jelentősen megerősödött a többi devizával, köztük a horvát kunával szemben.

A történtek miatt a horvát kormány januárban egy évre rögzítette a kuna és a frank átváltási árfolyamát, és létrehozott egy munkacsoportot a svájcifrank-alapú hitelek problémájának hosszú távú megoldására, ebbe a pénzügyminisztérium, a jegybank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegált tagokat.

Magyar modellt követelve, bankokat hibáztatva

A Frank Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet továbbra is azt követeli, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú hiteleket Horvátországban is váltsák át a nemzeti fizetőeszközre.

Vujcic azonban kiáll korábbi nyilatkozata mellett, miszerint a magyar modell alkalmazásának Horvátországban extrém következményei lennének a nemzetközi tartalékokra, és hitelképtelenné tehetné az országot.

Boris Lalovac pénzügyminiszter a kereskedelmi bankokkal és a nemzeti bankkal múlt héten folytatott konzultáció után elégedetlenségének adott hangot. A Slobodna Dalmacija regionális napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a pénzintézetek már fél éve nem álltak elő egyetlen konkrét javaslattal sem, továbbra is csak általánosságokat fogalmaznak meg.

Horvátországban a jegybank múlt év végi állapotot tükröző adatai szerint 23,7 milliárd kuna (971,7 milliárd forint) értékben nyújtottak svájci frank alapú hiteleket, ezek 92 százalékát a lakosság vette fel, elsősorban lakásvásárlásra. Mintegy 60 ezer horvát állampolgárnak van frankalapú hitele.

Ajánlott videó