Pénzügy

Ennyit hoz az államnak a feledékenységünk

elhagyott táska (Array)
elhagyott táska (Array)

Eddig a bizományos vállalat vásárolta fel azokat a tárgyakat, amiket a buszon, villamoson felejtettünk. A feladatot most lepasszolták. Hogy mekkora üzlet ez és kié lesz a pénz? Kiderítettük.

A BKV május elején írt ki pályázatot a talált tárgyak értékesítésére. Ez kíváncsivá tett minket, vajon eddig ki foglalkozott a dologgal, és hogy mekkora üzlet lehet a feledékenységünk. Vagyis hogy mi mindent, és milyen értékben felejtünk ott a buszokon, metrókon, villamosokon, héveken, trolikon, amikor rohanunk a város egyik végéből a másikba.

A BÁV foglalkozott vele eddig

A BKV megkeresésünkre azt válaszolta, hogy pályázatot most először írtak ki. Korábban a BÁV Zrt. végezte a talált tárgyak felvásárlását, de a cég profiltisztításra hivatkozva elállt ettől a tevékenységtől, így a BKV-nak új partnerre volt szüksége.

Törvényi kötelezettség egyébként a talált tárgyak értékesítése: a Ptk. szerint ha a jogosult a dologért három hónapig nem jelentkezik, az üzemeltető vagy a jegyző azt értékesíti. A BKV mint üzemeltető ezt a feladatot testálja most másra.

S mivel közpénzekből gazdálkodó szervezetről van szó, így kizárólag pályázat vagy versenyeztetés útján köthetnek szerződést partnereikkel. Ezért kellett a nyílt pályázat.

Mekkora üzlet ez?

Megkérdeztük azt is, milyen értéket képviselnek az árverésre bocsátott tárgyak, mert kíváncsiak voltunk, vajon mekkora üzlet lehet a feledékenységünk. Kiderült, hogy tavaly összességében 326 ezer forint folyt be a BÁV-hoz a talált tárgyak értékesítéséből.

Ami érdekes, hogy ennek értékben több mint a fele ékszer volt. Összesen 1766 elhagyott tárgyunkat értékesítette a BÁV. Ékszer nélkül átlagban 80,92 forintot kapott tárgyanként, az ékszerekért pedig darabonként átlag 11 538 forintot.

Talált tárgy értékesítéséből 2014-ben befolyt összegek negyedéves bontásban:

 

Az építési törmeléktől a bevásárlókocsiig

Ahogy sejtettük, elég sokféle dolgot hagyunk ott (találnak meg utánunk) a járműveken, illetve a BKV területein. Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy az utasok kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is „elvesztettek”.

Érdekesség, de a talált tárgyaknak is van szezonalitása. Iskolakezdéskor például megnövekszik a gyermekek által elhagyott ruhaneműk, tornazsákok, diákigazolványok, iskolaszerek aránya. Nyáron, turisztikai szezonban az útlevél, valuta, fesztiválidőszakban ezeken felül a sátrak és az utazókellékek dominálnak.

Negyedéért megyünk csak el

Megtudtuk azt is, hogy a járműveken, vagy szolgálati helyeken leadott talált tárgyak 24 százaléka kerül csak vissza tulajdonosához, miután érdeklődik. (Ebből 13 százalék még a területen, 11 százalék pedig az Akácfa utcában.)

További 26 százalékot tesznek ki azok az iratok, melyeket a kiállító hatóság részére küld meg a BKV. Így összességében mintegy 50 százalékos a visszakerülési arány.

Mi történik, ha értékesítés után jelentkezik a jogos tulajdonos?

A Ptk. szerint ha a talált dolog átvételére jogosult személye megállapítható, az üzemeltető őt értesíti és jelentkezése esetén részére a dolgot késedelem nélkül átadja.(…) Ha az átvételére jogosult személye nem állapítható meg, az üzemeltető a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. (…) Ha a jogosult az értékesítés előtt jelentkezik, a dolgot részére ki kell adni. Viszont ha az értékesítés után, akkor a befolyt összeget kell neki kifizetni.

Elveszti azonban a dolog tulajdonjogára vagy az értékesítés során befolyt összegre vonatkozó igényét, ha a megtalálástól számított egy éven belül nem jelentkezik.

Kié lesz a pénz?

Kíváncsiak voltunk még arra is, mi lesz a feledékenységünk árával. Megtudtuk, hogy ha a talált dolog tulajdonosa, elvesztője vagy az átvételre jogosult más személy az egyéves, élő állat esetén három hónapos határidőn belül nem jelentkezik, a tulajdonjog vagy a dolog értékesítéséből befolyt vételára az államot illeti.

Hogy ki a nyertes, az még titok

A pályázat egyébként május 13-áig volt elérhető, és volt rá jelentkező. Már a nyertest is kiválasztották, de mivel a kiléte még döntés-előkészítő adatnak minősül, így a BKV nem mondhatta meg, kivel szerződnek a jövőre. Valamikor nyáron válhat nyilvánossá.

S hogy mekkora összeget ajánlott fel a pályázó negyedévente a talált tárgyakért? Ezt azért nem sikerült megtudnunk, mivel a használt cikkeknél minden esetben szakértő becsüs állapítja meg az árat a kereslet-kínálat és a használtság alapján, átvételkor, tárgyanként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik