Szórakozás

Feleség, fogsor, egy ház ára: ezeket felejtjük ott a szállodákban

Leggyakrabban ruháinkat hagyjuk el a szálláshelyeken, de különlegesebb dolgokat is találtak már, például légzőkészüléket, fogsort, szexuális segédeszközt és egy ház árát nejlonzacskóban.

A Szallas.hu felmérése szerint a magyar szállásadók többségénél csak minden tizedik vendég hagy hátra valamit a szobájában, 10 százalékuk szerint pedig gyakoribbak az ilyen esetek, a nyaralók akár negyede is elfelejt ezt-azt összepakolni. A megkérdezett szállások közül hétnél még az is előfordult, hogy az üdülésre elvitt kisállatot vagy valamelyik családtagot – gyerekeket, illetve egyszer a feleséget – felejtették ott a vendégek elutazáskor.

Csaknem 400 magyar szálláshely válaszadása alapján leggyakrabban ruhaneműket hagyunk a szobákban, ezt szorosan követik a szépségápolási és higiéniai termékek, de a gyerekjátékok is gyakori szereplői a talált tárgyak listájának.

Az egyik szállásadó például megjegyezte, hogy egy vendége 30 kilométerről jött vissza egy folyami kavicsért, amit a fia gyűjtött korábban – ismertette az eredményeket Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezetője.

A ruhaneműk a legkülönlegesebb talált tárgyak listáját is vezetik, legalábbis számukat tekintve: a fehérneműket is ide számítva a szállásadók 27 százaléka talált már valamilyen emlékezetes darabot. A nem mindennapi viseletre szánt női fehérneműk mellett volt, aki egy komplett kórusruhát talált, más póthajat és műfogsort. Olyan is előfordult, hogy egy egész gardróbnyi ruha maradt a szálláson – mondta Dorcsinecz József.

Sokszor az elhagyott ruhadarab is nagyobb értéket képviselt – például márkás bőrkabát, ing vagy túrabakancs maradt ki a csomagból -, de előfordult az is, hogy jelentősebb összeget hagytak valamelyik félrehajított darab zsebében.

A szállásadók között akadt olyan, aki egy farmernadrágban talált 82000 forintot, máshol több millió forint lapult egy elfelejtett mellény zsebében. Jellemzőbb azonban, hogy a vendégek a széfbe zárva hagyják a nagyobb értékeiket. A válaszadók körében a „legnagyobb fogás” egy ház árának megfelelő összeg volt, amit valaki nejlonzacskóba csomagolva vitt magával a panzióba.

A legértékesebb talált tárgyak között az ékszert és a műszaki cikkeket említették leggyakrabban a szállásadók. Az ékszerek között gyakran szerepelt a gyűrű, míg a műszaki cikkek között az okostelefon, laptop és a fényképezőgép volt jellemző, de utóbbi kategóriában fordítógép, kézi masszázsgép és nyomtató is előfordult – tette hozzá Dorcsinecz József.

Azok közül, akik jelentősebb összegű készpénzt találtak, minden negyedik esetben százezer forintnál többről volt szó. Ugyanakkor a művészetpártolók között is vannak feledékenyek: volt, aki nagy értékű festményt, más egy Herendi porcelánkészletet felejtett a szobájában.

A válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy talált már emlékezetes dolgokat a vendégek távozása után, és a listát elnézve nem csodálkozom, ha némelyiket sokat emlegetik – nyilatkozott a Szallas.hu ügyvezetője. A különlegesebb darabok közé tartozik például egy aláíratlan osztályfőnöki intő, vadászfegyver, egy álló hajszárító bura vagy a szálláshely környékén fogott, fiókba zárt pele. Előfordult, hogy életmentő gyógyszerek, mankó, inzulin injekció, protézis vagy egy légzőkészülék maradt a szálláson. A szokatlan talált tárgyak között a válaszadók 9 százaléka jelölt meg szexuális segédeszközöket.

A piacvezető szálláskereső oldal kutatásában több szállásadó is kiemelte, hogy mindig figyelmezteti a vendégeket a távozáskor arra, hogy nézzenek körül, ennek ellenére csak néhányan mondták, hogy náluk még soha nem hagytak ott semmit. A szálláshelyeken egyébként az általános gyakorlat szerint a vendég visszaérkezéséig megőrzik, vagy ha erre mód van, elpostázzák a talált tárgyakat.

Ajánlott videó