Pénzügy
nyaralás (Array)

Vasárnapig még elköltheti a nyaralási pénzt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 28. 13:50

Korábban a témában:

A Nemzetgazdasági Minisztérium ismét felhívja a figyelmet a SZÉP kártyákra 2013-ban utalt összegek május 31-i lejárati időpontjára. A két éve kapott juttatásokat e hét végéig lehet felhasználni, utána a kártyakibocsátó bankok a lejárt összeget visszautalják a munkáltatóknak.

A kártyák három zsebében a 2013-ban feltöltött 67,8 milliárd forintból még 1,47 milliárd forint várja, hogy tulajdonosaik valamilyen szabadidős tevékenységre, szállásra, éttermi fogyasztásra elköltsék a hátralévő napokban.

Ellenőrizzük!

A Széchenyi Pihenőkártyákra 2013-ban feltöltött 68 milliárd forintból egy hónappal ezelőtt még 2,6 milliárd várt elköltésre a számlákon. Az azóta eltelt időszakban ebből több mint egymilliárd forintot költöttek magukra a kártyabirtokosok, ami jelzi, hogy igen sokan tudtak élni a lehetőségekkel.

A tárca ezúton is ösztönöz tehát mindenkit arra, hogy ellenőrizze egyenlegét a kibocsátó bank honlapján, és ha van még a kártyáján 2013-ban kapott összeg, azt a fennmaradó időben költse el.

Így költhetjük el

A vendéglátás és a szabadidő zsebben lévő pénz elköltése viszonylag egyszerű feladat, hiszen az előbbiről az ország több ezer éttermében, utóbbiról pedig rendkívül sokféle szabadidős szolgáltatónál (pl. színházban, múzeumban, fesztiválon, koncerten, uszodában, fitneszteremben) lehet fizetni. A szálláshelyeken, gyógyfürdőkben és strandokon gyakran mód kínálkozik mindhárom zseb használatára. Sőt, a kártyaszabályzat praktikusan lehetővé teszi, hogy a tulajdonos az étkezési és rekreációs zsebekből a szálláshely-zsebbe csoportosítsa át az ott lévő pénzét, ami megkönnyítheti a 2013-as zsebek kiürítését.

Azoknak a kártyabirtokosoknak, akiknek a szálláshely zsebben lévő keret elköltésére a most következő hétvégén már nincs lehetőségük, számukra megoldás lehet egy későbbi nyaralás előzetes internetes lefoglalása, vagy egy később igénybe vehető voucher (szállodai szobautalvány) megvásárlása.

Nem lehet gond

A minisztérium szerint mivel a turisztikai ágazat az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően páratlan mértékben tudta gazdagítani szolgáltatás-kínálatát, a vendégek mintegy felét kitevő belföldi turisták is könnyen megtalálják a számukra ideális kikapcsolódási formákat. A hazai vendégektől származó szállásdíj-bevétel közel 15 százalékkal nőtt 2014-ben a szálláshelyeken, amiben a pihenőkártyának kulcsszerepe van.

A SZÉP kártyát a belföldi turizmus fejlődésének motorjaként tartjuk számon, mivel becslések szerint minden pihenőkártyáról elköltött 1 forinthoz átlagosan további 3 forintot tesznek hozzá a pihenésükre, szabadidős programjaikra áldozó emberek. Ezért örvendetes a kártya népszerűségének évről évre való növekedése, hiszen a tavalyelőtti 68 után tavaly 76 milliárdot, idén várhatóan ennél is többet töltenek fel a cégek dolgozóik kártyáira.

A lehetőségekről tájékozódni az itthon.hu honlapon is lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.