Pénzügy

Így spekuláljon, ha valutát venne a nyaraláshoz

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Elég ingadozó a forint árfolyama, ami miatt nehéz lehet eldönteni, mikor tudjuk a legolcsóbban megvásárolni a külföldi utazásra szánt költőpénzt. Szakértőket kérdeztünk a jó időzítésről.

Sokaknak okozhat dilemmát, hogy ha a külföldi nyaralásra készpénzt akarnak vinni, akkor vajon mikor vegyék meg a valutát, hogy a lehető legjobban járjanak. Azt ne várják tőlünk, hogy egy konkrét időpontot mondjunk (még napot se), hiszen az árfolyammozgások mostanában elég kiszámíthatatlanok. Abban azonban segítünk, hogyan érdemes taktikázni, mire figyeljünk.

Érdemes lehet kivárni

Az Erste elemzői arra számítanak, hogy év végéig fokozatosan gyengülni fog a forint, és 305-310 körüli szint körül áll majd. No de a nyaralóknak nem az év vége érdekes, hanem a következő hetek, hónapok. Most éppen egy gyengébb periódusban vagyunk, hiszen az utóbbi időszakban 300 körüli szintről egészen 308-ig is gyengült a forint az euróval szemben. Ürmössy Gergely elemző szerint ennek oka, hogy a külföldi befektetők hangulata elromlott. Átmeneti jellegű dologról van tehát szó, de szerinte a tendencia folytatódhat, és kiszámíthatatlan, hogy meddig. Ő ezért azt mondja, hogy aki tud várni, az várjon, 1-2-3 hónapot, attól függően, mikor utazna. Mert könnyen lehet, hogy kicsivel később jobb áron tud eurót venni.

Kérdésünkre azt is hozzátette, ha 300 körüli szintre erősödik a forint az euróval szemben, az már jó időzítés lehet. Igaz, elképzelhető, hogy lesz 295-290 forintos euró is, de erre szerinte kicsi az esély. Hogy mégse szalasszunk el egy ilyen ritka lehetőséget, azt tanácsolja, hogy minden nap figyeljük az árfolyamot, hogy éppen merre mozdul. A napon belüli mozgásokra is érdemes ránézni szerinte, mert mostanában elég gyakori a napközbeni ugrálás.

Fotó: Thinkstock

Az euróvásárlást nem érdemes halogatni

Kicsit más véleményen van a Raiffeisen elemzője, Pálffy Gergely, aki szerint 305 körüli árfolyamon már érdemes megvenni az eurót. Mostanában. Úgy véli ugyanis, hogy sokat nem fog erősödni a következő egy-két hétben a forint, ezért sok értelme nincs várni annak, aki még májusban utazna. Persze azért ő sem zárta ki, hogy visszaerősödhet 303-300 körüli szintre is, de a gyengülés is ugyanígy elképzelhető szerinte. És májusban inkább ez a valószínűbb irány, nagyjából a 310-es szintig. Úgy véli, jelentős mozgásokra nem kell mostanában számítani. Szóval ezért mondja, hogy ha 305 forintnál vásárolunk, akkor minden bizonnyal jól döntünk.

Aki később utazna, annak a helyében sem nagyon halogatná a vásárlást, mert szerinte nemigen várható, hogy 300-as szintig (pláne nem ennél jobban) visszaerősödjön a forint. Vagyis aki nyár végén, vagy ősszel utazna, szerinte annak is érdemesebb most megcsípnie egy 305-ös szintet. Hosszabb távon (hónapokra, maximum fél évre előre tekintve) ugyanis ő is fokozatos, lassú forint-leértékelődésre számít az euróval szemben, 310-315-ös szintig akár.

Megjegyezte, jelenleg nem magyar sajátosságok okozzák az árfolyam-ingadozást, hanem a régiós devizákkal mozgunk együtt. Ha javul a hangulat, akkor a forint is erősödhet, de ha nem (ami valószínűbb), akkor a hazai devizát is „büntethetik” a befektetők.

A dollárvásárlással viszont nem kéne várni

Rákérdeztünk, mi a helyzet, ha valaki a tengeren túlra utazna, vagy más okból lenne szüksége zöldhasúra. Pálffy szerint a dollárral kicsit más a helyzet, mint az euróval, így az időzítésnél is más lehet a jó stratégia. Mostanában ugyanis a forint erősödni tudott a dollárral szemben. Ennek oka, hogy megtorpant az amerikai fizetőeszköz világpiaci erősödése. Ez pedig rövid távú, átmeneti folyamat megítélése szerint. Hogy meddig tarthat?

Úgy véli, van rá esély, hogy a forint még kicsivel (5-7 forinttal) tovább erősödhet a dollárral szemben. Vagyis egy keveset (1-2 hetet, maximum egy hónapot) érdemes lehet várni, közben figyelgetni az árfolyamot. Amikor 264-265-ig erősödik a forint, akkor már szerinte nincs mire várni tovább, ideális lehet megvenni az utazásra szánt dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik