Pénzügy

Újra trendi a Balatonon nyaralót venni

Balatonfured(210x140).jpg (Array)
Balatonfured(210x140).jpg (Array)

Sokkal többen keresnek és vásárolnak hétvégi házat a magyar tenger partján, mint tavaly ilyenkor. Van miből válogatni.

Az első négy hónapban csaknem 40 százalékkal nőtt a balatoni nyaraló adásvételek száma tavalyhoz képest, ami azt jelenti, hogy mintegy 1400 ingatlan cserélt gazdát – adta hírül az Otthon Centrum.

Ha ez az ütem egész évben kitart, akkor szerintük átlépheti a négyezres határt a balatoni vízparti települések forgalma az idén.

A kereslet bővülése az áraknál is érezhető: az ingatlanos cég szerint az első négy hónapban (tavalyhoz képest) több mint 5 százalékkal drágultak a családi házak és a nyaralók, a lakások pedig ennél 2-3 százalékponttal is nagyobb mértékben.
Siófokon és Balatonfüreden az egy négyzetméterre vetített árak a lakásoknál és a családi házaknál is a budapesti átlaghoz közelítenek.

Ha Tihanyban keres

A Költözzbe.hu-n is leellenőriztük ezt. Az oldal statisztikája szerint az eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten most 322 ezer forint, míg Balatonfüreden 285 ezer forint, Siófokon pedig szinte hajszálra ugyanennyi, azaz 284 ezer forint. Ezek után azt is megnéztük, tól-ig milyen nyaralókat kínálnak most a két legismertebb tóparti településen eladásra a Házár Tárházban.

Balatonfüred – 5 szobás

A 65 négyzetméteres nyaraló két ikerházrészből áll. Az egyik házfél szépen felújított a tulaj jellemzése szerint, ahol a nyílászárókat korszerű műanyagra cserélték, a szobát laminált padlóval, a többi helyiséget (konyha, fürdőszoba) járólappal burkolták. A ház ékességének nevezi a vízteres cserépkályhát. Tényleg szép. A villany és a vezetékes víz be van vezetve , illetve fúrt kút is van a telken. A ház mögött található egy fatároló és ha valakinek erre szottyan kedve, állattartásra alkalmas kis gazdasági épület. Az ikerház másik fele még felújítás előtt áll. Az alsó szint érdekessége, hogy van egy búbos kemence a nappaliban.

 

Az eladó szerint nagyon jó ár-érték arányú ingatlanról van szó. A képek alapján elképzelhetőnek tartjuk. 10,9 millió forintot kérnek érte egyébként – jelenleg ez a legkedvezőbb árú nyaraló a településen.

Balatonfüred – 1 szobás

Maga a ház 40 négyzetméteres, a telek viszont 5779. És itt a kilátást, a páratlan környezetet kell megfizetni. Ahogy az eladó fogalmaz: örök panorámás, nagyméretű, beépíthető, külterületi telek a belterület határán, nagyszabású tervekhez. Mondjuk a feltöltött két képről a csodálatos panoráma pont nemigen látszik, de azért elhisszük.

 

Ami még érdekes lehet: az utcafronti részén áll egy elbontandó pince, présház; a terület nagyrészt művelt szőlő, a legteteje pedig erdő. A telek 3 százalékban beépíthető gazdasági épülettel. Az ára: 79 millió forint – ez most a legdrágább nyaraló Balatonfüreden.

Siófokhoz közel – 3 szobás

Gamászapusztán eladó ez az 50 négyzetméteres lakás, amely egy 8 egységes sorházban található. A teraszról étkezős konyhába érkezünk, innen nyílik a 3 szoba és a fürdőszoba. Az épület felújításra szorul, de akár azonnal beköltözhető állapotban van – írja a tulaj, aki minden bútort és berendezési tárgyat otthagyna a vevőnek. Az ingatlan érdekessége, hogy nagy földterület is vehető hozzá: 960 négyzetméteren fekszik az épület és a konyhakert, és mellette van egy 2500 négyzetméteres építési telek. A ház fűtése vegyes kályhával megoldott. A tető palából van. Az eladó szerint gazdálkodásra is alkalmas terület. A kertje gyönyörű:

 

Mindez 3,99 millió forintért, igaz tulajdonképpen nem is Siófokon, de hozzá közel, és a lehető legolcsóbban.

Siófokhoz közel – 4 szobás

Széplak-alsón található a vízparti, klímás 80 négyzetméteres ház. A földszinten nappali, konyha-étkező, hálószoba, fürdőszoba, gardrób, az emeleten hálószoba, fürdőszoba és egy amerikai konyhás nappali található, melynek teraszáról a Balatonra látni.

 

A hangulatot a feltöltött fotók remekül visszaadják. Az ingatlanhoz tároló, biciklitároló, fúrt kút fedett gépkocsitároló is van. 85 millió forintot kérnek érte – ez most a csúcs Siófokon.

Mind a négy nyaralóra azt írták, hogy csendes környéken található, pihenéshez, kikapcsolódáshoz ideális lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik