Pénzügy

Kamurészvényekkel vehette meg a Quaestort a liechtensteini offshore cég

Quaestor (Quaestor)
Quaestor (Quaestor)

Annak idején a pénzügyi felügyeletnek is gyanús lett, hogy talán nem is valódi pénzügyi tevékenységet folytató cégről van szó.

Egy be sem jegyzett amerikai cég részvényeit felhasználva vásárolta be magát a Quaestor-csoportba a liechtensteini fő tulajdonos – derítette ki az Átlátszó.

A liechtensteini Insula Management Establishment LI nevű cég igazgatója 1999 júniusában 1,882 millió Quaestor-részvény jegyzésére tett szándéknyilatkozatot. A Quaestor Zrt. tulajdonosa ekkor Tarsoly Csaba és felesége, Tarsolyné Rónaszéki Erika volt. A tranzakcióval a fő részvényes az Insula lett, a befektetett vagyonból 1,8 milliárd forint a jegyzett tőkét hizlalta, a maradék 5,64 milliárd pedig tőketartalékba került.

A liechtensteini cég nem készpénzzel fizetett, hanem egy harmadik cég, az Egyesült Államokban bejegyzett Quaestcom Inc. részvényeivel. Ezt amerikai cégadatok szerint Öcsödy Péter elnök-igazgató és Öcsödy Katalin igazgató vezetik, az interneten viszont nem lehet adatokat találni a cég tevékenységéről, gazdálkodásáról. Sőt, Iowa állam cégnyilvántartásának adatai szerint a tranzakció idején a Quaestcomot még be sem jegyezték.

2003-as határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is kifogásolta, hogy nem lehet megállapítani, hogy a Quaestcom valóban befektetési tevékenységet szolgáló vállalkozás-e. A Quaestor akkor biztosította a felügyeletet, hogy a cég valós piaci tevékenységet fejt ki, ugyanakkor adásvételi szerződéssel igazolták, hogy még az év májusában túladtak a részvénypaketten.

A Quaestcomnak nem csak a neve utal quaestoros kapcsolatra: a tulajdonos, a Floridában élő Öcsödy Péter számos más Quaestor-cégben is felbukkan.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a quaestoros cégháló hátterében fő tulajdonosként az Insula állhat. A liechtensteini cég viszont a botrány kitörése után próbált szabadulni a főszereptől, erre utal az is, hogy a kamukötvény-kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. lett volna a központi cég fő tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik