Pénzügy

Kétszobás, 55 négyzetméteres lakást akarunk, 7-9 millióért

Találtunk ebben a kategóriában néhány egészen elképesztő ajánlatot, a többihez képest átlagban féláron. Úgy tűnik, hogy az ingatlanpiaci szakértők lassan egy éve hallható optimista beszámolóit nem cáfolják meg a számok.

A KSH friss statisztikája szerint tavaly 30 százalékkal nőtt az ingatlanforgalom az előző évi szinthez képest. A növekedés elsősorban a használt lakások piacát érintette. Ami még jellemző volt, hogy a lakáspiaci forgalom ugyan mindenhol élénkült, nagyobb mértékű növekedés csak a nagyobb városokat jellemezte.

Nem mindenhol srófolták fel még az árakat

Persze ahogy a forgalom emelkedett, az árak is felfelé araszoltak, bár kicsit szerényebb mértékben: a megtisztított éves árindex 3,9 százalékos volt. Ezen belül a IV. negyedévi már 8 százalékos drágulást mutatott.

Azonban hogy az eladók el tudtak-e érni magasabb árakat, mint korábban, abban jelentős eltérések voltak az országon belül, és ingatlantípusonként is. Vagyis nem lehetett mindenhol „eredményesen” felsrófolni az árakat.

Erre kattantak rá a vevők

A Balla Ingatlanirodák saját adataiból pedig az derül ki, hogy mit kerestek a lakáspiacon, közelebbről a fővárosban. Eszerint a társasházi lakásokra volt leginkább igény (majdnem háromszor akkora, mint családi házakra), a telkek és üdülők piaca pedig elhanyagolható szinten maradt.

A legnagyobb vevői érdeklődéssel Zuglóban találkoztak, aztán a IX., XI. és XIII. kerületben. Az egyre keresettebb kerületek közé tartozik több külvárosi kerület, így Újpest, Kőbánya, Kispest, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, valamint tőle nem sokkal lemaradva a XVII. kerület és a XV. kerület.

A vevők többsége az 50-60 négyzetméteres (leginkább kétszobás) lakásokat kereste, és több ezer ügyféligény alapján az látszik, hogy árban pedig a 7 és 9 millió forint közötti ingatlanok lehetnek a nyerők.

Beállítottuk a Költözzbe.hu keresőjét ezekre a jellemzőkre. Nos, aki azt hiszi, hogy ilyen paraméterek mellett is talál a legnépszerűbb Zuglóban lakást, azt le kell, hogy hűtsük. De a többi kerületben már volt találat, és nemcsak lakásra, házra is. Nézzük, mit kínálnak most a legolcsóbban, nagyjából féléért, mint az átlagos kínálati ár.

XIV. kerület

Ötszintes téglaházban található a 61 négyzetméteres, egyedi fűtésű, alacsony rezsijű, földszinti lakás. A közös költsége 10 ezer forint az eladó szerint. Van saját vízóra, a fűtést gázkonvektor biztosítja, a meleg vizet pedig villanybojler. Ennél többet nem is nagyon tudunk meg a jellemzésből. A képek sajnos nem túl jól sikerültek, annyi azonban kivehető, hogy a fürdőszobára ráférhet a felújítás.

 

A lakást március második felében hirdették meg, és rá egy hétre rátettek az árra, így most 12,4 millió forintot kérnek érte. Ami egyébként majdnem feleannyi négyzetméterre, mint amennyit a többi tulaj szeretne kapni Zuglóban.

IX. kerület

Azt írják téglalakás, de inkább házsor részének tűnik a képek alapján. 52 négyzetméteres, a szobák külön nyílnak, és a tulaj szerint részben felújítandó. A fotók alapján is ez látszik, meg hogy van egy parányi udvara. A fűtés úgy tűnik, konvektoros lehet.

 

7,9 millió forintot kérnek érte, ami négyzetméterre vetítve kevesebb mint a fele a többi eladó elvárásának.

XVII. kerület

50 négyzetméteres ikerházrész, 120 négyzetméteres kerttel. A ház kívülről szigetelt, a fűtés elektromos hőtárolós kályhával megy. Az eladó így fogalmaz: a fürdő kiépítése a vevő igénye szerint alakítható. Vagyis úgy tűnik, hogy ilyen funkció éppen nincs – a képek alapján sem győződtünk meg ennek ellenkezőjéről. A tulaj egyébként őszinte, hiszen leríja: ajánlom olyan vevőnek, aki rendelkezik a vételár felett annyi összeggel, amelyből a belső kialakításokat saját ízlése szerint elvégeztetheti.

 

Az ára, mint az előző lakásé. A kerületi hasonló kaliberű családi házaknál 40 százalékkal kérnek kevesebbet négyzetméterre vetítve.

XV. kerület

4 lakásos társasházban található az 55 nm-es, keleti fekvésű, 1,5 szobás, külön bejáratú, jó állapotú, utcai és udvari nézetű, kertkapcsolatos lakás. A képek alapján a fűtés konvektoros, és lehet, hogy némi felújítás is elkélhet. A tulaj egyébként ezt nem írja.

 

Az ára ennek is 7,9 millió forint, így egy négyzetméterért szintén majdnem csak feleannyit kérnek, mint a többi eladó.

Ha a kezdőképhez kapcsolódó XVIII. kerületi panelre is kíváncsi (amely még szintén belefér a megadott paraméterekbe), akkor itt találhat róla leírást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik