Pénzügy

Még kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméter lakásért

lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)
lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)

Vége a lakásárak hosszú éveken át tartó esésének, eljött a növekedés ideje. Érdemes lehet még az áremelkedés beindulása előtt vásárolni.

2014-ben országos szinten az értékesített lakóingatlanok átlagára 1,7 százalékkal nőtt 2013-hoz képest. Bár a növekedés meglehetősen differenciált volt, vagyis néhány megyére és Budapestre koncentrálódott, az üzenet egyértelmű: vége a lakásárak hosszú éveken át tartó esésének és eljött a növekedés ideje. Érdemes lehet még az áremelkedés beindulása előtt vásárolni, mivel 14 éve nem kellett olyan keveset dolgozni egy négyzetméter lakásért, mint tavaly – foglalta össze Budai Ákos, a Lakás 2015 kiállítás és vásár szakértője.

Hol a legolcsóbb vásárolni?

Az Otthontérkép adatai szerint a megyék közül Győr-Moson-Sopron a legdrágább a maga 175 ezer forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbb Nógrád megye 68 ezer forinttal. A főváros persze megelőzi a megyéket: Budapesten átlagosan 229 ezer forintot kértek 2014-ben egy négyzetméternyi lakásért.

Budai Ákos, a Lakás 2015 szakértő szerint, az ország legdrágább nagyvárosa Sopron 203 ezer forintos átlagárral, míg a legolcsóbb Salgótarján, ahol mindössze 70 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért. A kistérségek listájának extrém pontjait már más megyékben kell keresnünk. A legdrágább terület a budapesti agglomerációban található: a dunakeszi kistérségben 197 ezer forintért vásárolhatunk meg egy négyzetméternyi lakást. Ezzel szemben az ország legolcsóbb helyén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bodrogközi kistérségben kevesebb mint 32 ezer forint a lakóingatlanok egységára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik