Pénzügy

Hungária Értékpapír – kezdődik a kártalanítás

Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)
Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)

Az ügyfelek május 22-től kezdve nyújthatják be kárigényüket a Bevához, amely honlapján részletes tájékoztatást nyújt.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) megindítja a kártalanítási eljárást a felszámolás alá került Hungária Értékpapír Zrt. ügyében, a brókercég ügyfelei május 22-től kezdődően egy évig nyújthatják be kártalanítási kérelmüket.

A Beva honlapján olvasható tájékoztatás szerint az igénybejelentő lapot május 20-tól lehet letölteni vagy a kártalanítási eljárásban közreműködő takarékszövetkezeti fiókokban átvenni.

Ezt kell tudni a kártalanításról

A Beva a kártalanításra jogosult befektető részére legfeljebb húszezer eurót fizethet. Az összeghatár a Hungária Értékpapír kártalanítási ügyében 6 millió 4 ezer 200 forint a felszámolás kezdő napján, azaz 2015. április 22-én érvényes MNB devizaárfolyamon (300,21 forint/euró) átszámítva. A kártalanítás mértéke egymillió forintig 100 százalék, egymillió forint felett 90 százalék.

Az igénybejelentő lapot postai úton a Befektető-védelmi Alap 1476 Budapest, Pf. 495. címére kell elküldeni. Az igénybejelentő laphoz mellékelni kell a Hungária Értékpapír Zrt.-vel kötött szerződés másolatát.

Elbírálás

A tájékoztatás szerint a Beva az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a brókercég felszámolójától megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. A felszámoló a követeléseket egyezteti az ügyfelekkel, és felméri a meglévő és kiadható ügyfélvagyont.

Amint a felszámoló nyilatkozik arról, hogy az egyes ügyfelek részére mit ad ki, és mi az a hiány, ami után kártalanítani kell, a Beva haladéktalanul megkezdi és legkésőbb kilencven napon belül elbírálja a benyújtott kártalanítási kérelmeket.

Márciusban robbant ki

A rendőrség még nyomoz

A jegybank április 20-án vonta vissza a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a társaság felszámolását. Az akkori tájékoztatás szerint a brókercég jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé, a gyanú szerint meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat.

Az ügyben rendőrségi nyomozás is folyik, a társaság sikkasztással gyanúsított két tulajdonosa és fiókvezetője előzetes letartóztatását július 8-ig meghosszabbította a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik