Gazdaság

Hiába várnak kártalanításra a baumagosok

A Quaestor-ügy károsultjaival egyenlő elbánást szeretne a Baumag-ügy tizenkétezer – köztük számos hatvan év feletti – kárvallottja - írja a Magyar Nemzet.

A Baumag-károsultak képviselője a Befektetési Szövetkezetek Károsultjainak Érdek-képviseleti Egyesülete beadványban kérte a Befektetővédelmi Alaptól (Beva) az ügyfelek kártalanítását. Érvelésük szerint a Baumag Szövetkezetnél ugyanolyan jellegű bűncselekmény történt, mint a Quaestor 210 milliárd forint kárt okozó kötvénykibocsátásánál – írja a Magyar Nemzet. A két ügy között annyi a különbség, hogy míg a Quaestor-károsultaknak vállalati kötvényeket ígértek a befizetés fejében, addig a Baumagnál szövetkezeti üzletrészekről szóltak az értékpapírok, amelyekről igazolást ugyan kaptak az ügyfelek, de az értéktárban nem tartották nyilván őket.

A lap idézi Wortmann György korábbi, a Napi Gazdaságnak mondott szavait. A Baumag Szövetkezet felszámolója szerint  a két ügy abban is hasonlít, hogy egy néhány millió forint vagyonnal bíró cég milliárdos kibocsátása egyetlen hatóságnak sem tűnt fel. Különösen úgy, hogy a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban írásban rögzítette, a Baumag jogosulatlan betétgyűjtést folytatott – írják. A károsultak a Bevához benyújtott kérelmükben részletesen ismertetik a kálváriájukat.

Az ügy furcsasága, hogy a Bevához benyújtott kérelem szerzői szerint a Baumag-ügy nyomozása során nem vizsgálták, hova tűnt a kisbefektetők által befizetett összeg, erre felkérést az ügyben dolgozó pénzügyi szakértők sem kaptak, pedig a könyvszakértők 2003 októberében még 41 milliárd forintnyi befektetői pénzről számoltak be. A károsultak képviselői szerint a nyomozás idején fény derült arra, hogy 5-6 millió dollárt külföldi számlákra utaltak, amiről a Fővárosi Törvényszék tesz említést egy tanúkihallgatás kapcsán. A pénz sorsának felderítéséhez állítólag az Interpol segítségét is kérték a magyar hatóságok, de hogy a nyomozás sikerre vezetett-e, azt a mai napig nem tudni. Azt, hogy mulasztottak a hatóságok, a bíróság írásban ismerte el – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik