Gazdaság

Hiába várnak kártalanításra a baumagosok

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 11. 07:45

A Quaestor-ügy károsultjaival egyenlő elbánást szeretne a Baumag-ügy tizenkétezer – köztük számos hatvan év feletti – kárvallottja - írja a Magyar Nemzet.

Korábban a témában:

A Baumag-károsultak képviselője a Befektetési Szövetkezetek Károsultjainak Érdek-képviseleti Egyesülete beadványban kérte a Befektetővédelmi Alaptól (Beva) az ügyfelek kártalanítását. Érvelésük szerint a Baumag Szövetkezetnél ugyanolyan jellegű bűncselekmény történt, mint a Quaestor 210 milliárd forint kárt okozó kötvénykibocsátásánál – írja a Magyar Nemzet. A két ügy között annyi a különbség, hogy míg a Quaestor-károsultaknak vállalati kötvényeket ígértek a befizetés fejében, addig a Baumagnál szövetkezeti üzletrészekről szóltak az értékpapírok, amelyekről igazolást ugyan kaptak az ügyfelek, de az értéktárban nem tartották nyilván őket.

A lap idézi Wortmann György korábbi, a Napi Gazdaságnak mondott szavait. A Baumag Szövetkezet felszámolója szerint  a két ügy abban is hasonlít, hogy egy néhány millió forint vagyonnal bíró cég milliárdos kibocsátása egyetlen hatóságnak sem tűnt fel. Különösen úgy, hogy a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban írásban rögzítette, a Baumag jogosulatlan betétgyűjtést folytatott – írják. A károsultak a Bevához benyújtott kérelmükben részletesen ismertetik a kálváriájukat.

Az ügy furcsasága, hogy a Bevához benyújtott kérelem szerzői szerint a Baumag-ügy nyomozása során nem vizsgálták, hova tűnt a kisbefektetők által befizetett összeg, erre felkérést az ügyben dolgozó pénzügyi szakértők sem kaptak, pedig a könyvszakértők 2003 októberében még 41 milliárd forintnyi befektetői pénzről számoltak be. A károsultak képviselői szerint a nyomozás idején fény derült arra, hogy 5-6 millió dollárt külföldi számlákra utaltak, amiről a Fővárosi Törvényszék tesz említést egy tanúkihallgatás kapcsán. A pénz sorsának felderítéséhez állítólag az Interpol segítségét is kérték a magyar hatóságok, de hogy a nyomozás sikerre vezetett-e, azt a mai napig nem tudni. Azt, hogy mulasztottak a hatóságok, a bíróság írásban ismerte el – írja a lap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.