Gazdaság

Hiába várnak kártalanításra a baumagosok

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 11. 07:45

A Quaestor-ügy károsultjaival egyenlő elbánást szeretne a Baumag-ügy tizenkétezer – köztük számos hatvan év feletti – kárvallottja - írja a Magyar Nemzet.

Korábban a témában:

A Baumag-károsultak képviselője a Befektetési Szövetkezetek Károsultjainak Érdek-képviseleti Egyesülete beadványban kérte a Befektetővédelmi Alaptól (Beva) az ügyfelek kártalanítását. Érvelésük szerint a Baumag Szövetkezetnél ugyanolyan jellegű bűncselekmény történt, mint a Quaestor 210 milliárd forint kárt okozó kötvénykibocsátásánál – írja a Magyar Nemzet. A két ügy között annyi a különbség, hogy míg a Quaestor-károsultaknak vállalati kötvényeket ígértek a befizetés fejében, addig a Baumagnál szövetkezeti üzletrészekről szóltak az értékpapírok, amelyekről igazolást ugyan kaptak az ügyfelek, de az értéktárban nem tartották nyilván őket.

A lap idézi Wortmann György korábbi, a Napi Gazdaságnak mondott szavait. A Baumag Szövetkezet felszámolója szerint  a két ügy abban is hasonlít, hogy egy néhány millió forint vagyonnal bíró cég milliárdos kibocsátása egyetlen hatóságnak sem tűnt fel. Különösen úgy, hogy a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban írásban rögzítette, a Baumag jogosulatlan betétgyűjtést folytatott – írják. A károsultak a Bevához benyújtott kérelmükben részletesen ismertetik a kálváriájukat.

Az ügy furcsasága, hogy a Bevához benyújtott kérelem szerzői szerint a Baumag-ügy nyomozása során nem vizsgálták, hova tűnt a kisbefektetők által befizetett összeg, erre felkérést az ügyben dolgozó pénzügyi szakértők sem kaptak, pedig a könyvszakértők 2003 októberében még 41 milliárd forintnyi befektetői pénzről számoltak be. A károsultak képviselői szerint a nyomozás idején fény derült arra, hogy 5-6 millió dollárt külföldi számlákra utaltak, amiről a Fővárosi Törvényszék tesz említést egy tanúkihallgatás kapcsán. A pénz sorsának felderítéséhez állítólag az Interpol segítségét is kérték a magyar hatóságok, de hogy a nyomozás sikerre vezetett-e, azt a mai napig nem tudni. Azt, hogy mulasztottak a hatóságok, a bíróság írásban ismerte el – írja a lap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.