Pénzügy

A bankok nem szeretik, ha kevés pénzt kérünk

hiteltörlesztés (Array)
hiteltörlesztés (Array)

A személyi hiteltől sokan ódzkodnak, pedig kétségtelen előnye, hogy hamar pénzhez juttatják azt, aki megszorul. Hogy milyen ajánlatokból válogathatunk, az függ a szükséges összegtől és a futamidőtől is.

Személyi hitelben pár százezer forintig érdemes gondolkodni, főként olyankor, ha nem szeretnénk, vagy nem tudunk ingatlan, illetve egyéb típusú fedezetet felajánlani, de a hitel visszafizetésére megfelelő jövedelemmel rendelkezünk – írja áttekintő cikkében a Bankmonitor.hu.

Átlagosnak tekinthető jövedelem (150 ezer forint) mellett vizsgálták meg az elérhető ajánlatokat. Feltételezték, hogy egy jó hitel reményében hajlandóak vagyunk jövedelmünk a kölcsönt folyósító bankhoz utaltatni, sőt akár az aktív számlahasználatot is vállaljuk. Íme, mire jutottak.

Alacsony hitelösszeg és rövid futamidő mellett

Ilyen felállásban sajnos nem tolonganak a bankok a kegyeinkért – állapítják meg. A magyarázat roppant egyszerű: az igazi üzletet számukra nem ez jelenti.

Mindössze három pénzintézetet találtak (Budapest Bank, OTP Bank, Sberbank), amelyek egyáltalán hajlandóak egy évre 250 ezer forint kölcsönt nyújtani. Az amúgy négy ajánlat közül kiemelték a Sberbank Személyi kölcsönét (thm: 19,34 százalék). Ez a hitel alapvetően változó kamatozású (a referencia kamat a 12 havi BUBOR), aminek – mivel a kamat 12 hónapra rögzített – csak akkor van jelentősége, ha egy évnél hosszabb időre vennénk fel a hitelt.

Azonos összegben hosszabb futamidővel

Ekkor, mint megjegyzik, már valamivel több bank ajánlatából szemezgethetünk. Az előbbieken túl már az Erste és a Raiffeisen Bank is belép a képbe, azonban a több szereplő ellenére is még mindig a Sberbank áll az élen. A nyolc ajánlat közül a képzeletbeli dobogó második helyezettje a Raiffeisen MindigFix Személyi kölcsöne (thm 20,36 százalék), ami mellé most még egy tabletet is bezsebelhetünk. Előkelő helyet foglal el az Erste Személyi kölcsöne (thm 20,75 százalék) is.

Az ezt követő ajánlatok THM szintje már mind 23 százalék feletti. 

Valamelyest magasabb hitelösszegnél és közepes időtávtól borul az eddigi papírforma – írják. Ha kíváncsi, hogy ez mit takar, kattintson!

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik