Pénzügy
nagy márton (nagy márton)

Még mindig sok a nem fizető adós – új megoldást keres az MNB

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 10. 10:44

A különböző adósmentő programok ellenére továbbra is rengeteg a hitelét fizetni képtelen adós Magyarországon. Minden negyedik ügyfél tartozik ebbe a körbe. A jegybank külföldi példákat is vizsgál, mi lehetne a megoldás.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójával, Nagy Mártonnal készített a Magyar Hírlap interjút, amiből kiderül többek között az is, hogy még a banki elszámolás után is maradhatnak jócskán nem fizető adósok, így további lépésekre lehet szükség az ő megsegítésükre. Jelenleg a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) fordulhatnak, illetve ha bevezetik jövőre a családi csődvédelmet, akkor onnan kérhetnek segítséget az érintettek.

Nagy Márton szerint a teljes pénzügyi közvetítőrendszerben a háztartási nem teljesítő hitelek aránya 25 százalék most, vagyis minden negyedik hitel tartozik ebbe a körbe, és legnagyobb részüket a lakással fedezett hitelek adják. A nem teljesítő jelzáloghitelek állománya megközelíti az 1500 milliárd forintot (mintegy 193 ezer szerződés érintett).

Külföldi példákat is fontolgatnak

Az ügyvezető igazgató szerint a NET és a csődvédelem több tízezer ügyfélnek segíthet, de az adósok nagy részének problémáját nem képes megoldani. Ezért újabb megoldások után néznek, és külföldi példákat is tanulmányoznak, például Horvátországét, ahol adósságelengedésre került sor és a lépés nem csak a banki, hanem a közüzemi és telekommunikációs tartozásokat is érintette. A cégek veszteségeit pedig az állam nem térítette meg.

Írországban pedig előírták a bankoknak, legfeljebb mennyi lehet a nem teljesítő hitelek aránya, így kénytelenek voltak a hiteleket úgy átstrukturálni (méghozzá sikeresen), hogy az ügyfelek újra képesek legyenek fizetni. Emellett megreformálták a náluk már létező magáncsődöt és az állam kamattámogatást is nyújtott.

Ha kíváncsi rá, milyen versenyre számít a forinthitelpiacon a forintosítás-elszámolás után a jegybank, illetve milyen átalakulásokat várnak a bankpiacon, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.