Pénzügy

Feljelentette a kamara a miniszteri biztost

bíróság (Array)
bíróság (Array)

A végrehajtói kamara befolyásolás és hamisítás miatt jelentette fel a hozzájuk tavaly kirendelt, széles jogkörrel felruházott tisztségviselőt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához (MBVK) tavaly év végén jelölte ki a minisztérium Szekér Judit miniszteri biztost, amit a beérkező sok panasszal indokoltak. Az április végén tartott közgyűlés után viszont a kamara panaszolta be a biztost.

Zűrök a kamaránál

Szekér Judit széles jogköröket kapott az MBVK pénzügyi, jogi és informatikai átvilágítására. Mint az atv.hu emlékeztetett rá, ennek eredményeképpen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett a tárca, majd nyomozás is indult az ügyben.

Vagyis a kamara szénája nem állt túl jól. Azt tervezték, hogy az április 24-i tisztújítással lezárják a botránysorozatot. A kormány viszont eldöntötte, hogy újraszabályozza a végrehajtók működését és gyakorlatilag bedönti az MBVK-t. Szekér erre vonatkozó koncepcióját a múlt héten a kormány el is fogadta.

Feljelentés a biztos ellen

A közgyűlést megtartották, azonban utána feljelentést tett a kamara Szekér ellen. Szerintük ugyanis a miniszteri biztos ügyvédje útján befolyásolni akarta a kamarai választást, és ezzel azt akarta elérni, hogy az általa preferált jelöltek legyenek a befutók. Ezenkívül a feljelentésben magánokirat hamisítása is szerepel: azt állítják, hogy Szekér a kamara korábbi elnöke, Schmidt Zoltán nevét hamisította több iratra. Az atv.hu birtokába került hangfelvételen Schmidt azt mondta, hogy a szerződést, amit a nevében aláírtak, nem látta.

A feljelentő szerint mindez hivatali hatalommal való visszaélés gyanúját veti fel.

Egyelőre annyit tudni, hogy az ügyben az ügyészség vizsgálódik, ami pedig a miniszteri biztost illeti, a tárca bizalma töretlen. Részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik