Pénzügy

Nyaralómustra a garda és a levendula fővárosában

tihany (Array)
tihany (Array)

Meglepően szórt ajánlatokat találhat az, aki éppen nyaralóvásárláson töri a fejét és a Balaton ékszerdobozának is hívott település a szíve csücske.

A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul – derült ki az ingatlan.com összeállításából. A magyarországi tavak partján lévő lakóházak és nyaralók átlagos négyzetméterára egyébként megközelíti a drágább megyeszékhelyeken megszokott árakat.

Az északi parton

Az összeállítás szerint a Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár 285 ezer forint. Az északi parti települések közül Balatonalmádiban 273 ezer forint, a Balaton-átúszásról ismert Révfülöpön pedig 275 ezer forint. Csopakon magasabb az árfekvés, a településen 333 ezer forint/négyzetméter áron kínálják az ingatlanokat, Balatonfüred pedig még drágább, itt 354 ezer forintos az átlagár.

A Balaton északi partján azonban messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 565 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét. Mi is Tihany felé vettük hát az irányt, mert nagy kedvencünk a garda és a levendula fővárosa, vagy ahogy szintén emlegetik: a Balaton ékszerdoboza. Megnéztük, ha ott szeretnénk egy nyaralót, akkor mit kínál nekünk most a Költözzbe.hu. Tanulságos volt a mustra.

A Gödrös tetején

Közvetlenül a nemzeti park mellett, gyönyörű környezetben található egy 112 négyzetméteres, négyszobás nyaraló, 1625 nm-es telken. Pontosabban egy hármas nyaraló középső tagja. Az ingatlanban megtalálható három külön nyíló szobához két fürdő is tartozik, a földszinten két terasz, az emeleten pedig erkély van. A tulajdonos szerint jelenlegi állapotban „inkább felújítandó” a ház, egyedül a tető lett pár éve kicserélve. A fűtésről fatüzelésű kályha gondoskodik, a téliesítés szerinte könnyedén megoldható. Jelenleg nincs a szomszédokkal megosztási megállapodás, és egyetlen kapun lehet a nyaralóhoz bejutni. Viszont igény esetén elvileg külön bejáratok és autóbeállók is kialakíthatóak – akinek ez fontos.

 

Az ára 17,9 millió forint – ez most az oldalon az egyik legolcsóbb tihanyi nyaraló. Van még kettő hasonló árban.

A Cserhegy tetején

Bővíthető az eladó szerint ez a jelenleg 45 négyzetméteres, kétszobás nyaraló, mely hatalmas (2431 négyzetméteres) kertben, egy erdei tisztáson található. A panorámás telek erősen emelkedik, a kapu még az erdőből nyílik, de a telek végén a Balaton csillogása és a tihanyi panoráma nyűgöz le minket. Körülötte tájvédelmi terület van, ide már más nem tud építkezni. Ez egy igazi intim, csendes/madárcsicsergős környék, ahol csak az jár, aki ott “lakik”, vagy szereti a természet csendjét. A környéken pincék, kertek, szőlők vannak és mondhatni ez a Balaton egyik legszebb panorámájú és fekvésű része – fest ideális képet a tulaj.

A házról magáról viszont szinte semmit nem árul el, csak a leírás és a képek adnak támpontot. A fotók alapján az látszik, hogy bár a környék tényleg nagyon festői, a házikó „erősen a felújítandó” kategóriába esik.

 

Az árat valószínűleg a környezeti adottságokhoz igazították: 45 millió forint – ami egyébként közepesen drága kategória a tihanyi nyaralókínálatban.

Örökpanorámás villa

A háromszintes, négyszobás, 160 négyzetméteres ház a tulaj szerint minőségi anyagokból készült. A képek alapján is ez látszik. Téli-nyári használhatóságát hőszigetelés és központi fűtés biztosítja. Környezete az eladó szerint csendes nyugodt, színvonalas villákkal és kertekkel, megközelíteni végig aszfaltúton lehet. Az épületet gondozott teraszos kert veszi körül, melynek területén két gépkocsi számára kialakított beálló. Alatta melléképület.

A bejárati ajtón a középső szintre juthatunk, ahol a közlekedőből két szoba, fürdőszoba és külön WC nyílik. A nagyobbik szobából egy körbefutó erkélyre léphetünk ki. A közlekedőből lépcsőn juthatunk le az alsó szintre amely lényegében egy hatalmas amerikai konyhás nappali, mellékhelyiséggel. A nappaliból léphetünk ki egy 30 nm-es teraszra és ezen a szinten található a grillező is. A beépített tetőtér tulajdonképpen egy önálló apartman, melynek része a kádas fürdőszoba WC-vel és a konyhasarok.

 

A gyönyörű helyen lévő, igényesen kialakított villáért 89 millió forintot kér a tulajdonos. Van egy hasonló árú másik ajánlat is, azt is érdemes megnézni. Ez a két nyaraló most a csúcs árban Tihanyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik