Gazdaság

Tovább szárnyal a lakás- és irodapiac

kiado-vagy-elado(430x286).jpg (kiadó, eladó, babakocsi, )
kiado-vagy-elado(430x286).jpg (kiadó, eladó, babakocsi, )

Az adatok alapján a két „sikerszegmens" a lakás- és az irodapiac, ezek esetében most is töretlen a kilátások javulása.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2015 áprilisában 104, ami csaknem 6 százalékponttal magasabb az előző, tavaly októberi megkérdezés során kapott értéknél. A magyarországi ingatlanpiacot jellemző 2015. áprilisi érték 113, ami csaknem 7 százalékponttal magasabb a félévvel korábbi értéknél.

Az adatok alapján a két „sikerszegmens” a lakás- és az irodapiac, ezek esetében most is töretlen a kilátások javulása. A kiskereskedelmi ingatlanpiac már korábban megtorpant (egy éve stagnálnak a kilátások) és most a raktárpiac is „megbotlott” (a korábbi javulást a jelen felmérés esetében stagnálás váltotta fel).

A lakás és irodapiaci „szárnyalás” ellenére a válaszadók az előbbi területen csak enyhe, országos átlagban 1,3-2,3 százalékoos áremelkedésre számítanak, míg az utóbbin egyáltalán nem tartják valószínűnek az értékesítési árak és a bérleti díjak érdemi emelkedését a következő egy évben.

Az irodapiac

A jelen felmérés eredményei a kihasználtság javulásának folytatódására utalnak. Vidéken is pozitív fejlemények regisztrálhatók: Kelet-Magyarországon a fél évvel ezelőtti 67 százalékos kihasználtság 70 százalékra növekedett. Nyugat-Magyarországon a hat hónappal ezelőtti 65 százalékos mutató 69 százalékra nőtt.

Az üzlethelyiségek piaca

A kiskereskedelmi forgalom tavaly dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben bővült és idén is hasonló ütemű növekedésre van kilátás. A szektor szereplői elvben „fellégezhetnének”, hiszen a kereslet várható növekedése az üzleti lehetőségek alakulására mindenképpen pozitívan hat.

Ugyanakkor a durva kormányzati beavatkozások (plázastop, vasárnapi zárva tartás, diszkriminatívan kivetett felügyeleti díjak) miatt a szereplők egy része érdemi nehézségekkel néz szembe. Mindazonáltal a piac jelentős átrendeződésére nem, de a korábban tervbe vett fejlesztések és beruházások jegelésére és törlésére érdemes számítani.

Az építési telkek piaca

Az építési telkek piaca a fővárosban és környékén kifejezetten élénkülni látszik: az ingatlanokkal foglalkozó cégek és a vállalatok kilátásai is derűlátást tükröznek. A vidéki körzetekben viszont nem várható érdemi fellendülés.

Párnaciha helyett

A lakáspiac

A lakáspiaci helyzet megítélése 2015 áprilisában a fél évvel ezelőttihez képest – Kelet-Magyarország kivételével – jelentősen javult. A válaszadó ingatlanfejlesztő és – forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest Budapesten és a nyugati országrészben javuló, míg a keleti végeken stagnáló piaci helyzetet várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik