Pénzügy
postás (postás, postaláda, levél, postafiók,)

Sok a hiba a banki elszámolásokban

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 29. 16:06

Legalábbis így látja a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete.

Korábban a témában:

Rogán szerint viszont:

Az eddig beérkezett banki elszámolások alapján megállapítható, hogy aránylag nagy számban hibásak a bank által elküldött elszámolási értesítők – írta közleményében a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára, Kovács László. 

Ezért szerintök nem árt alaposabban átnézni az ügyfeleknek a hitelszerződéseiket abban az esetben, ha a futamidő alatt szerződésmódosítás, könnyítési időszak, átstrukturálás, könnyítési időszak vagy más egyéb változás állt be amely a törlesztési ütemezést megváltoztatták.

Az elszámolások matematikai kiszámítása elfogadhatónak minősítették. Hozzátették: egyébként is ember legen a talpán aki az az MNB-s képletek alapján ezt ki tudja számítani. Viszont az elszámolások alapja meglátásuk szerint sok esetben rossz.

Ellenőrzés

Az ügyfelek a hibákat az egyesület szerint a hitelszerződés megkötésekor érvényes törlesztési táblázat alapján tudják ellenőrizni. elsősorban azt, hogy a tőketörlesztés ott tart-e ahol annak tartania kell. Ha nem akkor maga az egész elszámolás is hibás.

Sok problémát okoz a szerződés beazonosítása is. Itt a bankok magánhiteleknek titulált szerződései problémások, de más szerződések is a bankok a hitel összeg felhasználása szerint minősítik, elsősorban gépjárműhitelek esetében – állítják. Itt a feleknek kell igazolniuk, hogy milyen célból vették fel a hitelt magán vagy vállalkozói célra.

Elvi hibák is megtalálhatóak. Ilyen lehet szerintük, hogy a devizahitelt forintban nyilvántartott hitelnek minősítik és az alapján is számolták el, amely nyilvánvalóan nem lehetséges.

Alaposan fel kell készülni a jogorvoslati lehetőségekre

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) kizárólag dokumentumok alapján fog dönteni. A bizonyítás terhe nem rakható át másik félre. Teljes biztonsággal be kell azonosítani a hibának az okát. Ehhez csatolni kell a megfelelő dokumentációt vagy bizonylatokat is. A panaszokat többfajta kötelezően kitöltendő formában kell beadni, amelyek letölthetőek.

Várható, hogy a PBT a jogorvoslati lehetőségek igen nagy százalékát fogja visszautasítani. Gyakorlatilag egy peranyagot kell összeállítania annak aki az elszámolást vitatja. Abban az esetben, ha a bank megtagadja az elszámolást, mint például néhány gépjármű-finanszírozással foglalkozó szolgáltató, már érdemes a panaszeljárás előtt a bankkal tisztázni az álláspontokat.

Újdonságok

Beszámolójuk szerint az MNB április 28-án a civileknek tartott értekezletén jó néhány újdonság is elhangzott, ezért érdemes a jegybank honlapján tájékozódni. Bármilyen jogorvoslatot meg kell előznie a bankkal történő egyeztetésnek és csak a panasz elutasítása után lehet fordulni a testülethez. A mostani tendenciákat, illetve az ügyek nagy számát figyelembe véve szerencsés esetben szerintük az év végégig fognak lezárulni az elszámolási ügyek.

Ennyi járhat vissza átlagban

Az eddigi tapasztalatok alapján a gépjárműhitelekre visszatérített összeg a tartozás 8-10 százaléka, a törlesztőrészlet csökkenése 6-10 százalék közötti. Jelzáloghiteleknél a visszatérítés összege 13-16 százalék között van átlagosan, a törlesztőrészlet-csökkenés pedig 5-8 százalék között mozog. Természetesen vannak ettől eltérő eredmények is – tettékhozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.