Pénzügy
szegénység (szegénység, gyerek szegénység, éhezés, lakhatás, megélhetési problémák, szegény)

PM: a kormány nem mond igazat, továbbra is szegények a magyarok!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 30. 11:13

A minisztériuma szerint csökkent a szegénység Magyarországon. Az ellenzéki párt azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarok csaknem fele továbbra szegénységben él.

Korábban a témában:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint csökkent a szegénység Magyarországon. Az igazság ezzel szemben az, hogy a magyarok közel fele továbbra szegénységben él, az egyenlőtlenségek és a lecsúszás veszélye pedig kritikus mértékű.

A PM felszólítja a kormányt, hogy az adatok maszatolása helyett tegyen valódi lépéseket a nincstelenség megszüntetése érdekében.

Tárki:

Az igazság az, hogy a legszegényebbek helyzete tovább romlott

Czibere Károly államtitkár által hivatkozott Tárki adatok szerint az alsó középosztály helyzete némileg javult ugyan, de a legszegényebbeké tovább romlott, és az egyenlőtlenségek is magasabbak a 2010-ben mértnél. A munkaszegénység csökkenése kizárólag a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavállalás miatt van, ami rendkívül aggasztó, nem pedig biztató.

A felmérés szerint a szegénység ráadásul 2012 és 2014 között tovább nőtt a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek és az egykeresős családok körében. Ma a nagycsaládosok fele szegénységben él. Ez az arány két éve 41 százalékos, 2009-ben pedig még 20 százalékos volt.

Sőt, a KSH legutóbb már nem publikálta a létminimum alatt élők arányát, ami legutóbb 37 százalék volt. Félő, hogy a hivatal a kormány utasítására nem teszi közzé a romló adatokat – jegyzi meg a PM.

A párt felszólítja a kormányt, hogy a lakosság félrevezetése helyett tegyen azonnali lépéseket a szegénység csökkentése érdekében. A PM az alapjövedelem bevezetését javasolja, ami a költségvetés egyensúlyának fenntartása mellett azonnal drasztikusan javítana a helyzeten.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.