Pénzügy

Félti a magyar bankokat az EBRD a brókerbotrányok miatt

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke szerint az orosz-ukrán válság miatt az idén visszaesik az átalakuló térség teljesítménye. Aggályosnak tartaná, ha a brókerügyből eredően újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre.

Várhatóan kissé csökken az idén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) működési területének összesített gazdasági teljesítménye, elsősorban az orosz-ukrán válság hatásai miatt, Ukrajnában és Oroszországban ugyanakkor a térségi átlagnál is jóval nagyobb visszaesés várható – mondta szerdán az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti, aki a bank két hét múlva esedékes éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót az EBRD londoni székhelyén, kitért a magyarországi brókerbotrányra is, közölve: az EBRD illetékesei kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal az ügyben. Hozzátette: az EBRD aggályosnak tartaná, ha a brókerügyből eredően újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre.

Ezzel számolnak

Chakrabarti szerint az EBRD azzal számol, hogy az orosz és az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén egyaránt 5 százalék körüli mértékben csökken.

Az EBRD a grúz fővárosban május közepén tartandó éves közgyűlésével egy időben frissített előrejelzést ad ki tevékenységi területére. A jelenleg érvényes EBRD-prognózis azt valószínűsíti, hogy a bank működési térségének összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén.

A bank várakozása szerint a régió egészének átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok az idén átlagosan 2,6 százalékkal, a csoporton belül a magyar gazdaság 2,4 százalékkal növekszik.

Súlyos helyzet

Az EBRD londoni székhelyén tartott szerda esti tájékoztatóján Sir Suma Chakrabarti az oroszországi helyzetet “igencsak súlyosnak” nevezte, elsősorban a kisebb városokban tapasztalható elszegényedés mértéke miatt.

Az MTI kérdésére, hogy továbbra is érvényes-e az EBRD részvényes országainak azon tavalyi útmutatása, amely a Moszkva elleni szankciókkal összhangban eltanácsolta a bankot az új oroszországi finanszírozási programoktól, az EBRD elnöke igennel válaszolt. Kijelentette: az EBRD jelenleg nem kezdeményez új programokat Oroszországban, de továbbra is kezeli a már meglévő oroszországi – elsősorban a kisvállalkozásokat segítő – beruházási portfolióját.

Chakrabarti szerint az új oroszországi EBRD-programok felfüggesztésének időtartama az általános szankciók időtartamától függ. Az EBRD elnöke azt mondta: a jelekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió szankciói az év végéig fennmaradnak, így ő ennél korábban az EBRD részvényeseinek álláspontjában sem vár jelentősebb elmozdulást.

Jó évet zártak

Sir Suma Chakrabarti hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EBRD tavaly jó évet zárt a működési térségében végrehajtott befektetések szempontjából. E programok értéke új oroszországi befektetések nélkül is elérte a 8,9 milliárd eurót, mivel sikerült átcsoportosítani a térség más felvevő országaiba a finanszírozásokat.

Korábban Oroszország volt az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője.

Brókerbotrány jeligére

A magyarországi brókerbotránnyal kapcsolatban az EBRD elnöke azt mondta, hogy a bank párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a bankszektort érintő tervekről, különös tekintettel az EBRD és a kormány által Budapesten februárban aláírt memorandumra, amely elsősorban a bankszektor adóterheinek csökkentésére összpontosít.

Chakrabarti hangsúlyozta: a memorandumban foglalt reformok célja annak elősegítése, hogy a banki adóterhek évenkénti csökkentésével a bankok újrakezdhessék a hitelkihelyezést a magyar gazdaság reálszektorába, különösen a kis- és középvállalkozásoknak. Ha a brókerügyekkel kapcsolatban ismét újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre, felmerülne az az aggály, hogy ez semlegesítene egyes már meghozott pozitív intézkedéseket – fogalmazott az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti szerint az EBRD pénzügyi intézményekkel foglalkozó stábja jelenleg is megbeszéléseket folytat a magyar hatóságokkal és a jegybankkal e kérdésről, és az ügyet az EBRD részvényesei is “nagy érdeklődéssel” figyelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik