Pénzügy

Hamarabb kérik a cégek a pénzüket

szamla(210x140).jpg (számla)
szamla(210x140).jpg (számla)

Szigorítottak a fizetési feltételeken a cégek: csökkent az átlagos fizetési határidő. Viszont akik nem tudnak időben fizetni, azok még többet késnek, mint korábban.

2014 első negyedévét összehasonlítva az idei év első három hónapjával megállapítható, hogy több számlát fizetnek időben a cégek. Azok azonban, akik nem tudtak határidőben teljesíteni, többet késtek a fizetéssel, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Egy év alatt a fizetési feltételek is szigorodtak, így jelenleg 24 napos átlagos fizetési határidő jellemző Magyarországon, melynek szerencsére többen tudnak megfelelni, mint korábban.

Hamarabb kérik a cégek a pénzüket

2014 első negyedévében még 27 napos átlagos fizetési határidő volt a jellemző, 2015 első három hónapjában azonban csökkent ez a szám. Az elmúlt negyedévben átlagosan már 24 napra fizettek a magyar cégek, derül ki a cégminősítő úgynevezett fizetési tapasztalat programjának adataiból.

Az átlagos fizetési késedelemnél azonban növekedés jellemezte 2015 első negyedévét az ezt megelőző év első három hónapjához képest. Ma átlagosan 23 napos a késés időtartama, míg egy évvel korábban ez az érték 18 nap volt.

Az átlagos fizetési határidő csökkenése azt jelzi, hogy a cégek szigorítottak a fizetési feltételeken. Azoknak azonban, akik ezeknek a feltételeknek nem tudnak megfelelni, jóval hosszabb időt vesz igénybe számláik kiegyenlítése, mint korábban.

Többen fizetnek időben

Érdemes megvizsgálni, hogy mekkora az a számlamennyiség, amit határidőben képesek kiegyenlíteni a vállalkozások; mennyi azon számlák száma, amelyekkel késedelembe estek és azt is, hogyan alakult ezek száma. Ma számláik 66 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 62 százalék volt, azaz ezen a területen javulás tapasztalható. Ez alapján elmondható, hogy hazánkra a fizetési feltételek szigorodása jellemző.

Másrészt bár a fizetési feltételeknek többen meg tudnak felelni, akik azonban nem tudják időben teljesíteni számláik átutalását, azok többet késnek.

A költségátalány is belejátszik

Azt, hogy a fizetési feltételeknek megfeleljenek a cégek, az is kikényszeríti, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró összeg számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket.

Azt is megállapítják, hogy azok a vállalkozások, melyeknél megfelelő a fizetőképesség, jobban figyelnek rá manapság, mint korábban, hogy időben kiegyenlítsék a számláikat. Van viszont egy leszakadó cégkör, akiknél a szigorodó feltételek – azaz a növekvő bizalmatlanság – azt eredményezi, hogy a korábbiaknál még hosszabb időt késnek a fizetéssel.

A szerződéskötésnél is érdemes számolni vele

Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere ezért azt javasolja, hogy a fizetési feltételek kialakításánál a vállalkozások alaposan vizsgálják meg, hogy üzleti partnereik általában mekkora határidővel és késéssel egyenlítik ki számláikat, és ezt használják is fel a szerződési feltételek meghatározásánál.

A legproblémásabb üzletek

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban kell számolni, ahol 37 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő, azaz e szektorok beszállítói biztosítják vevőiknek a leghosszabb időt számláik kiegyenlítésére. A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek az ingatlanügyletek, a textilipar, valamint a gépjármű-kereskedelem.Ezekben az iparágakban 49 nap feletti az átlagos késedelem, azaz amennyiben nem tudják határidőre kiegyenlíteni ezen iparágak szereplői számláikat, akkor kiemelkedően sok időt késnek átlagosan a fizetéssel.

Látható tehát, hogy vannak olyan szektorok, ahol nagyobb nehézséget okoz a számlák kiegyenlítése, ezért a szerződéskötésnél a fizetési feltételek kialakításánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a vevő milyen iparágban tevékenykedik, mennyire függnek bevételei fővállalkozóktól. Egy megalapozott cégminősítés az iparág specifikus tényezőit is beépíti a kockázatossági mutatószámba, így már nem kell külön szektoriális kutatásokat végezni a biztonságos üzletkötéshez.

Megyénként is vannak eltérések

Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Somogy megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb határidővel számláikat. Esetükben – a Bisnode adatai alapján – a 26 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő. A legkisebb átlagos számlafizetési határidőket Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében szabják meg a vállalkozások.

Legnagyobb a fizetési késedelem Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye vállalkozásai esetében, amelyek – késedelem esetén – 35 nap feletti késéssel tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek. Somogy megyében a hosszabb fizetési határidőhöz az átlagosnál nagyobb késedelem is párosul, azaz ott még a hosszabb határidők esetén is átlagosan többet késik egy vállalkozás. A legkevesebbet 2015 első negyedévében Nógrád, Komárom-Esztergom és Csongrád megye cégei késtek.

Veszprém, Békés és Heves megyében fizetik a számláik legnagyobb részét határidőben a vállalkozások, ahol 71 % felett van az időben kiegyenlített követelések aránya. Somogy és Zala megye, illetve a főváros azok a területek, ahol az átutalásos számlák legkisebb részét fizetik határidőben a cégek, azaz ezeken a területeken érdemes még körültekintőbben eljárni a fizetési feltételek meghatározásánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik