Pénzügy
számla (számla)

Hamarabb kérik a cégek a pénzüket

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 29. 10:21

Szigorítottak a fizetési feltételeken a cégek: csökkent az átlagos fizetési határidő. Viszont akik nem tudnak időben fizetni, azok még többet késnek, mint korábban.

Korábban a témában:

2014 első negyedévét összehasonlítva az idei év első három hónapjával megállapítható, hogy több számlát fizetnek időben a cégek. Azok azonban, akik nem tudtak határidőben teljesíteni, többet késtek a fizetéssel, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Egy év alatt a fizetési feltételek is szigorodtak, így jelenleg 24 napos átlagos fizetési határidő jellemző Magyarországon, melynek szerencsére többen tudnak megfelelni, mint korábban.

Hamarabb kérik a cégek a pénzüket

2014 első negyedévében még 27 napos átlagos fizetési határidő volt a jellemző, 2015 első három hónapjában azonban csökkent ez a szám. Az elmúlt negyedévben átlagosan már 24 napra fizettek a magyar cégek, derül ki a cégminősítő úgynevezett fizetési tapasztalat programjának adataiból.

Az átlagos fizetési késedelemnél azonban növekedés jellemezte 2015 első negyedévét az ezt megelőző év első három hónapjához képest. Ma átlagosan 23 napos a késés időtartama, míg egy évvel korábban ez az érték 18 nap volt.

Az átlagos fizetési határidő csökkenése azt jelzi, hogy a cégek szigorítottak a fizetési feltételeken. Azoknak azonban, akik ezeknek a feltételeknek nem tudnak megfelelni, jóval hosszabb időt vesz igénybe számláik kiegyenlítése, mint korábban.

Többen fizetnek időben

Érdemes megvizsgálni, hogy mekkora az a számlamennyiség, amit határidőben képesek kiegyenlíteni a vállalkozások; mennyi azon számlák száma, amelyekkel késedelembe estek és azt is, hogyan alakult ezek száma. Ma számláik 66 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 62 százalék volt, azaz ezen a területen javulás tapasztalható. Ez alapján elmondható, hogy hazánkra a fizetési feltételek szigorodása jellemző.

Másrészt bár a fizetési feltételeknek többen meg tudnak felelni, akik azonban nem tudják időben teljesíteni számláik átutalását, azok többet késnek.

A költségátalány is belejátszik

Azt, hogy a fizetési feltételeknek megfeleljenek a cégek, az is kikényszeríti, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró összeg számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket.

Azt is megállapítják, hogy azok a vállalkozások, melyeknél megfelelő a fizetőképesség, jobban figyelnek rá manapság, mint korábban, hogy időben kiegyenlítsék a számláikat. Van viszont egy leszakadó cégkör, akiknél a szigorodó feltételek – azaz a növekvő bizalmatlanság – azt eredményezi, hogy a korábbiaknál még hosszabb időt késnek a fizetéssel.

A szerződéskötésnél is érdemes számolni vele

Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere ezért azt javasolja, hogy a fizetési feltételek kialakításánál a vállalkozások alaposan vizsgálják meg, hogy üzleti partnereik általában mekkora határidővel és késéssel egyenlítik ki számláikat, és ezt használják is fel a szerződési feltételek meghatározásánál.

A legproblémásabb üzletek

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban kell számolni, ahol 37 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő, azaz e szektorok beszállítói biztosítják vevőiknek a leghosszabb időt számláik kiegyenlítésére. A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek az ingatlanügyletek, a textilipar, valamint a gépjármű-kereskedelem.Ezekben az iparágakban 49 nap feletti az átlagos késedelem, azaz amennyiben nem tudják határidőre kiegyenlíteni ezen iparágak szereplői számláikat, akkor kiemelkedően sok időt késnek átlagosan a fizetéssel.

Látható tehát, hogy vannak olyan szektorok, ahol nagyobb nehézséget okoz a számlák kiegyenlítése, ezért a szerződéskötésnél a fizetési feltételek kialakításánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a vevő milyen iparágban tevékenykedik, mennyire függnek bevételei fővállalkozóktól. Egy megalapozott cégminősítés az iparág specifikus tényezőit is beépíti a kockázatossági mutatószámba, így már nem kell külön szektoriális kutatásokat végezni a biztonságos üzletkötéshez.

Megyénként is vannak eltérések

Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Somogy megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb határidővel számláikat. Esetükben – a Bisnode adatai alapján – a 26 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő. A legkisebb átlagos számlafizetési határidőket Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében szabják meg a vállalkozások.

Legnagyobb a fizetési késedelem Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye vállalkozásai esetében, amelyek – késedelem esetén – 35 nap feletti késéssel tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek. Somogy megyében a hosszabb fizetési határidőhöz az átlagosnál nagyobb késedelem is párosul, azaz ott még a hosszabb határidők esetén is átlagosan többet késik egy vállalkozás. A legkevesebbet 2015 első negyedévében Nógrád, Komárom-Esztergom és Csongrád megye cégei késtek.

Veszprém, Békés és Heves megyében fizetik a számláik legnagyobb részét határidőben a vállalkozások, ahol 71 % felett van az időben kiegyenlített követelések aránya. Somogy és Zala megye, illetve a főváros azok a területek, ahol az átutalásos számlák legkisebb részét fizetik határidőben a cégek, azaz ezeken a területeken érdemes még körültekintőbben eljárni a fizetési feltételek meghatározásánál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.