Üzleti tippek

Rossz évkezdet a cégvilágban: rengeteg a megszűnő cég

Februárban 4153 cég szűnt meg Magyarországon, az év első két hónapjában összesen 8367. Jelenleg enyhén emelkedő GDP-adatok mellett csökken a cégek száma.

“Ilyen rossz évkezdetre még sohasem volt példa, két éve 4293, tavaly pedig 6109 céget töröltek az év első két hónapjában” – közölte az Opten azzal a megszorítással, hogy nem a gazdaság van veszélyben, hanem koszolidáció és koncentráció zajlik a cégvilágban. A felszámolások aránya most is rendkívül magas, de alacsonyabb, mint volt a 2008 utáni gazdasági visszaesés idején, amikor komoly nagyvállalatok szűntek meg úgy, hogy sok alvállalkozót vagy beszállítót nem fizettek ki, illetve a kifizetett árut nem szállították le.

Az Opten felhívja a figyelmet, hogy a mostani nagyszámú megszűnéseknek kisebb a gazdasági kára, mint amennyi néhány évvel ezelőtt feleannyi megszűnés okozott. Ám ezzel párhizamosan a cégalapítási kedv sem emelkedett. Az úgynevezett cégfluktuációs index – amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez – februárban Budapesten, Heves és Nógrád megyében volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb értéket Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyében mutatta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik