Pénzügy

Matolcsyt védik – az MNB beszólt a sajtónak

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)

A Magyar Nemzeti Bank szerint hazugságkampányt indítottak balliberális sajtóorgánumok és ellenzéki pártok a jegybank vezetői ellen.

Matolcsy meg a vagyonnyilatkozata és a ballib

Hazugságkampányt indítottak balliberális sajtóorgánumok és ellenzéki pártok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői ellen – közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint egyes sajtóorgánumok állításával ellentétben az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal.

Tiszteletdíj

Az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra – olvasható a tájékoztatásban.

A tiszteletdíjakból minden esetben maradéktalanul levonásra és befizetésre kerülnek a közterhek, az adók és járulékok – írja az MNB.

A jegybank közleménye szerint “a tiszteletdíjakból közhasznú célra fordított jövedelemből elkölthető jövedelem, ezáltal a vagyonnyilatkozatban feltüntetendő vagyongyarapodás nem származott”.

Alapítványoknak utalták

Közölték: 2014-ben az alapítványi tiszteletdíjait Matolcsy György elnök a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány és az Összefogás az Államadósság Ellen Alap részére, Balog Ádám alelnök az Összefogás az Államadósság Ellen Alap, a Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány és a Pilishegyi János Alapítvány részére, míg Gerhardt Ferenc alelnök a Piarista Rend Kalazancius Alapítványa és a Sashalmi Református Templom Alapítványa részére utalta át – írja a jegybank.

Az alapítványok jegybanki tisztségviselőinek felajánlásairól az MNB korábban részletes tájékoztatást adott ki.
Az MNB közleménye szerint a hvg.hu, a Népszabadság, a Népszava, a Blikk, a magyarnarancs.hu és a 444.hu, valamint a balliberális ellenzéki pártok (Együtt, Magyar Liberális Párt) azt állították, hogy a MNB vezetői “valótlan adatokat tüntettek fel vagyonnyilatkozataikban”, “jövedelmeiket nem vallották be”, az MNB elnöke pedig “csalt és hazudott a vagyonnyilatkozatával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik