Belföld

Hiányos vagyonnyilatkozat: Matolcsy hajmeresztő magyarázattal állt elő

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)

A jegybank elnöke előbb elköltötte a pénzt, aztán azt mondta, azért nem írta be a vagyonnyilatkozatába, mert már nincs elkölthető pénze – írja a Magyar Narancs.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elképesztő magyarázattal állt elő, miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a Pallas Athéné (PA) alapítványoktól kapott, összesen 1,2 millióra rúgó tiszteletdíját – számol be a Magyar Narancs.

Matolcsy az MNB által létrehozott alapítványok közül kettőben tölt be tisztséget: a PA Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke (2014-ben havi 710 ezerért), a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának pedig – havi 508 ezerért – a tagja. Korábban azt nyilatkozta: ebből származó bevételeit az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak, illetve a Minden gyerek lakjon Jól! Alapítványnak utalja. Az MNB elnöke szerint azért nem tüntette fel a milliós bevételeket vagyonnyilatkozatában, mert eljótékonykodta azt, így nem maradt „elkölthető jövedelme”.

A vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó törvényi szabályok szerint ugyanakkor minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire fordítja, vagyis – költi el – emlékeztet a lap. Éves jövedelemadó-bevallásában fel kell tüntetni ezeket a tételeket, sőt: az Államadósság Alapba befizetett összeg az adóalapból leírható, vagyis felajánlása egy részét visszakaphatja.

Rejtélyes támogatások

A jegybank alelnöke, Gerhardt Ferenc szintén nem vallotta be az MNB-alapítványoktól kapott összegeket. Az MNB a Magyar Narancsnak tagadta, hogy az alelnök bármilyen tisztséget viselne a Pallas Athéné alapítványokban.

Ezzel szemben az alapító okiratok szerint Gerhardt a PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának az elnöke, járandósága a két helyen havonta összesen 1 015 000 forint. Egy tavaly szeptemberi MNB-közlemény szerint tiszteletdíját a Kalazancius Alapítványnak és a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítványnak utalja. Hogy egy be nem töltött pozícióért meg nem kapott pénzből hogyan tud támogatást nyújtani Gerhardt Ferenc, kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik