Pénzügy
mnb (mnb)

Bírságot kapott a Rum és Vidéke Takarékszövetkezet

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 21. 14:57

Számos, a fogyasztókat és mikrovállalkozásokat érintő szabályt szegett meg a pénzintézet.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,1 millió forintra bírságolta a Rum és Vidéke Takarékszövetkezetet, mert a felügyelet szerint évek óta fogyasztókat is védő szabályokat sértett, többségében a hitelintézet számlavezető rendszerén, folyamatain, vagy pénzforgalmi szolgáltatási keretszerződésén keresztül – olvasható a jegybank honlapján.

Ez volt a gond

A kedden közzétett tájékoztatás szerint fogyasztókkal és mikrovállalkozásokkal szemben a pénzintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, díj- és költségmentes utólagos tájékoztatásra, az ügyfelek által a hitelintézet részére fizetendő díjak, jutalékok, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek teljes körű előzetes tájékoztatásra és a visszatérítési jog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseit, valamint néhány esetben a számlanyitásra vonatkozó előírásokat is.

Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet tárgynapi teljesítésre, a fizetési megbízások visszautasítására és sorba állítására, az ügyfelei részére beérkező fizetési műveletek összegének haladéktalan rendelkezésre bocsátására, valamint az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására vonatkozó előírásokat.

Bírság is járt

A kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a törvény előírásai ellenére a hitelintézet nem szolgáltatott ingyenesen legalább havonta egyszer a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei részére a fizetési műveletek teljesítéséről meghatározott tájékoztató adatokat, ezzel ügyfelei széles körének anyagi kárt okozott, amely egyúttal a hitelintézet számára vagyoni előnyt eredményezett.

Ugyanakkor a bírság összegének meghatározásakor az MNB a hitelintézet javára figyelembe vette, hogy a jogsértő állapotot már az ellenőrzési eljárás lezárása előtt igazoltan megszüntette – írták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.