Pénzügy

Quaestor-kártalanítás: a Beva mégis beadta a derekát

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

A Befektető-védelmi Alap igazgatósága pénteken Döntött: kifizetik a kártalanítást a Quaestor fiktív kötvényei után.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága – az MNB kezdeményezésére – 2015. április 10-i ülésén döntést hozott arról, hogy kártalanítja a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit.

Figyelembe vették a jogi szakvéleményt is

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 2015. április 10-i igazgatósági ülésén megtárgyalta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél (Quaestor Értékpapír Zrt.) tapasztalt – s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálata által feltárt – visszaélés-sorozat befektető-védelmi következményeit. Az igazgatóság – figyelembe véve a két független jogi szakvéleményt is – olyan döntést hozott, amely szerint a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége.

Még nincs teendőjük az ügyfeleknek

A Beva igazgatóságának mai döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, tekintettel arra, hogy azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követően lesz lehetőség tisztázni. A szerződöttek számára kiemelkedő jelentőségű döntés nyomán az érintett ügyfeleknek nem keletkezik azonnali teendőjük. A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után, és a Beva erre vonatkozó felhívását követően lesz aktuális. A Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

A kormány meg ezt tervezi

A Quaestor-kártalanítással kapcsolatban a kormány két törvényjavaslatot kíván egyébként benyújtani pénteken, és tervben van egy harmadik is, amellyel a jelenleg 6 millió forintról 30 millió forintra emelnék a Beva kártérítési kötelezettségét. Ez utóbbi javaslatot kb. két hét múlva terjesztenék be Rogán Antal szerint a parlament elé.

Pénteken az is kiderült, hogy a bankokkal azért mégiscsak egyeztetne a kormány. Az NGM közleménye szerint a Bankszövetséggel már meg is volt az első tárgyalás, folytatása jövő héten következik.

“Érdekes”

A kormány.hu már két napja tudta, hogy a Beva kártalanítja az ügyfeleket. Már egy hete is úgy tűnt, hogy a Beavának nem lesz vétójoga: akkor az MNB azt momdta, hogy ha nem sikerül a Beva igazgatóságán(amelyben a jegybank is tag) átvinni a kártalanítást igenlő döntést, akkor perelnek.

Az MNB üdvözli a döntést (miközben az ő delegáltjaik is benne vannak a Beva igazgatóságban…)

AZ MNB közleménnyel reagált a Bevás közleményre, mondván megszűnt a QUAESTOR-ügy károsultjainak bizonytalan jogi helyzete azzal, hogy a BEVA igazgatósága mai ülésén úgy döntött: ezen ügyfelek is jogosultak az alap kártalanítására.

Az MNB szerint a pénzügyi piacok biztonságát szolgáló, felelős, jogszerű döntés született.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Befektető-védelmi Alap (BEVA) mai igazgatósági ülésén úgy határozott, hogy a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. által forgalmazott fiktív kötvényekbe befektetők jogosultak az alap kártalanítására.

Az MNB emlékezetett arra is, hogy már korábban közzétett egyértelmű jogi álláspontjuk alapján a fiktív kötvények értékesítésével okozott kár a BEVA kártalanítási körébe tartozik. Nem a vállalati kötvényekkel egyébként együtt járó kibocsátói kockázat (azaz a kötvénnyel finanszírozott gazdasági társaság csődje) okozta ugyanis az érintettek kárát, hanem az, hogy a gyanú szerint a befektetési szolgáltató a befektetési céllal átvett összegekért cserébe nem adott értékpapírt (se igazi kötvényt, se más értékpapírt) ügyfeleinek.

Azt követően, hogy az MNB feltárta ezeket a visszaéléseket, s a BEVA igazgatósága meghozta döntését, most a legfontosabb feladat az érintett ügyfelek tényleges kártalanítása, amely a Questor-Értékpapír Zrt. felszámolásáról rendelkező felügyeleti döntéssel kezdetét veheti. A vizsgálat mai állása szerint a felszámolásra vonatkozó döntés akár már a jövő héten megszülethet – jelentették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik