Pénzügy

Az NGM megleckéztetné a csaló könyvvizsgálókat

ngm (ngm)
ngm (ngm)

A minisztérium szerdán reagált egy keddi hírre: kijelentették, hogy fellépnek a csaló pénzügyi szakemberekkel szemben. és a kamarát is arra kérték, hogy intézkedjenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonnali és haladéktalan intézkedést kért a Magyar Könyvvizsgáló Kamarától. Amennyiben a félmilliárd forintos csalás gyanúsítottjai között van könyvvizsgáló, a Kamarának soron kívül meg kell tennie a szükséges intézkedéseket.

Arra kérte a gazdasági tárca a Magyar Könyvvizsgálói Kamarát, hogy indítson fegyelmi eljárást és szabjon ki visszatartó erejű szankciót, amennyiben a Széchenyi hitelkártya-programot érintő csalási ügyben kamarai tag könyvvizsgáló is érintett, és tudásával visszaélve bűncselekményt követett el.

Így keményítene be a minisztérium

A brókerbotrányok, és a költségvetés kárára elkövetett fehérgalléros bűncselekmények miatt előtérbe került a speciális számviteli és adózási ismeretekkel bíró szakemberek munkája. A könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók szerepe kiemelt a gazdaságban, mivel ők az államkassza bevételének elsődleges őrei.

Az NGM hangsúlyozta, minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a csalárd, gondatlan vagy éppen képzetlen könyvelővel, adótanácsadóval vagy könyvvizsgálóval szemben. A csalás miatt elítélt könyvelők, adótanácsadók, adószakértők engedélyét a tárca haladéktalanul visszavonja.

Lapunk megkérdezte a kamarát, tagjaik érintettek voltak-e az ügyben, és ha igen, fellépnek-e velük szemben, illetve hogy mit szólnak az NGM közleményéhez. Amint válaszolnak, közöljük.

UPDATE:

Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke az Fn24-nek elmondta: nagyon meglepte őket az NGM közleménye, és az, hogy soronkívüliséget kértek, mert egyébként is kivizsgálnak minden ügyet soron kívül, nem kell erre külön felszólítani őket. Úgy tudják egyébként, hogy a bűnszervezet debreceni főszervezője nem kamarai tag és nem is okleveles könyvvizsgáló, így vele szemben a kamara eleve nem tud eljárni. Hozzátette: a NAV-ot egyébként már az NGM felszólítása előtt megkeresték és tájékoztatást kértek arról, hogy a bűnszervezet másik 42 gyanúsítottja között lehet-e okleveles könyvvizsgáló. A NAV csütörtökre ígért tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik