Pénzügy
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (nav, ekáer, közút, szállítmány, fuvarozó, kamion, vám, adó,)

Félmilliárdot csaltak ki Széchenyi Kártyával

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 07. 09:14

A bűnszervezetet képzett könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel rendelkező személyek irányították. A csalók hamis papírokkal vettek fel hitelt több pénzintézettől.

Negyvenhárom gyanúsítottja van az ügynek, amelyben egy bűnszervezet csaknem félmilliárd forintot csalt el a kis- és középvállalkozásoknak állami garancia és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal. A szövevényes ügy bizonyítására a nyomozók négy szekrényt megtöltő könyvelési anyagot foglaltak le, és 40 terabájt mennyiségű adatot dolgoztak fel – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.

Így mehetett a csalás

A képzett, könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel bíró személyek által irányított bűnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával, egy céghálózaton keresztül, stróman ügyvezetők segítségével nagy összegű vállalati hiteleket vett fel több ismert pénzintézettől.

A cégeket jól prosperáló társaságoknak tűntették fel, majd azokat a kölcsön felvételét követően a hitelező bank számára elérhetetlenné tették, fantomizálták. A könyvelési körfolyamatban nemcsak hamis számlák, hanem manipulált banki igazolások, fiktív mérlegadatok, eredménykimutatások, főkönyvi adatok igazolták a társaságok megfelelő pénzügyi helyzetét.

A banki ügyintézésre általában a hatóságok előtt ismeretlen, büntetlen előéletű személyeket alkalmaztak, akik a hitelösszeg jóváírása napján a pénzt kisebb tételekben, készpénzben azonnal felvették vagy továbbutalták. A kiutalt hitelösszegeket újabb vállalkozások tőkéjének növelésére fordították, ezáltal hitelképessé téve őket újabb kölcsönök felvételére.

Annak érdekében, hogy az illegális jövedelmeket elválasszák a forrástól, a bevételeket úgy rejtették el, hogy a jövedelem végállomása, valamint a bűncselekményből származó pénz közötti kapcsolatot ne lehessen felderíteni. A pénz útjának álcázására, a pénz „tisztára mosására” keresztező és fedő műveleteket, téves, hibás utalásokat, illetve többszöri, több cég közötti követhetetlen, látszólag rendszertelen, azonban az elkövetők által előre megtervezett elektronikus átutalásokat hajtottak végre.

A bűncselekményből származó vagyont beillesztették egy legálisan alapított vállalkozásba, ott bevételként tüntették fel, mind a bevételi, mind a kiadási könyvelési adatokat meghamisították.

A bűnszervezet tagjainak „leosztott” feladata volt: valaki például a könyvvitelért, az informatikai háttér megteremtéséért, valaki a pénzintézetekkel történő kapcsolattartásért felelt. A névleges ügyvezetők beszervezése a szervezet három irányítójának közös feladata volt.

A bűnszervezet feje

Egy 48 éves debreceni nő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ellene több büntetőeljárás van folyamatban. A három irányító személy közül az egyik jelenleg is szökésben van. Ellene nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A NAV pénzügyi nyomozói üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.