Pénzügy

Hoppon maradhatnak a devizahitelesek

lombard (lombard)
lombard (lombard)

Nem fizetné vissza a tisztességtelenül elvont összegeket jó néhány adósának a főleg autóhitelezéssel foglalkozó Lombard Lízing Zrt. - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint ez derül ki abból a tájékoztatásból, amelyet a szegedi székhelyű pénzintézet küldött számos ügyfelének. Noha a Lombardnak a többi pénzintézethez hasonlóan április 30-ig kellene elszámolnia adósaival a jogszabály alapján, egyes ügyfeleinél megtagadja ezt. A Lombard szerint nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá az, aki nem minősül fogyasztónak, aki gazdasági célból vett fel hitelt, aki kishaszon-gépjármű, kisbusz vagy platós terepjáró megvásárlásához igényelt hitelt.

Tehát az adósok hiába magánszemélyként kötöttek szerződést, a Lombard ezzel nem törődik. Ugyanakkor a Magyar Nemzetnek az adósok egytől egyig arról számoltak be, hogy magáncélra használják a gépjárművet, magánszemélyként kötöttek hitelszerződést, a Lombard soha nem kérdezte, milyen célra vásárolták autójukat.

A pénzintézet egyik igazgatósági tagja ezzel szemben úgy érvelt, ilyen gépjárművet gazdasági célra lehet használni, aki ezzel nem ért egyet, forduljon az ügyfélszolgálatukhoz. Anderle Ádám szerint korábban a Lombard nem tudhatta, hogy ekkora tétje lesz annak, hogy elismerte, adósai természetes személyként vették fel a hitelt.

Bihari Krisztina ügyvéd szerint egyes pénzintézetek próbálnak kihátrálni az elszámolási kötelezettség alól, pedig egyértelmű, hogy a természetes személyként kölcsönt felvett adósokkal a törvény alapján kell elszámolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik