Pénzügy

Jó hír: csökkent a lakásbiztosítások díja

lakasado(210x140).jpg (lakásadó)
lakasado(210x140).jpg (lakásadó)

Átlagban ezer forinttal kell kevesebbet fizetni éves szinten a lakásbiztosításért, mint tavaly ilyenkor.A kötések már több mint harmada évfordulós váltás.

A Netrisk.hu biztosítás-közvetítő portál adatai szerint 2015 első hónapjaiban is tovább folytatódott a lakásbiztosítási átlagdíjak csökkenése. Az év eddigi időszakában az ügyfelek átlagosan 21 700 forintért biztosították lakásaikat, ami a tavaly év elején mért átlagdíjtól (22 800 forint) 5 százalékkal marad el.

Kedvező tendencia szerintük, hogy a megtakarított összeget egyre többen további kiegészítő fedezetek vásárlására fordítják: minden hatodik lakástulajdonos kiegészítő családi balesetbiztosítást köt, de igen népszerűek a besurranó tolvajlás, a tetőbeázás, illetve a különféle üvegkárok elleni kiegészítő módozatok is.

Tudatosabbak a lakástulajdonosok

A lakástulajdonosok többsége az elmúlt években egyáltalán nem foglalkozott lakásbiztosításának karbantartásával: a portál becslése szerint 10-ből 5 szerződést öt évnél régebben kötöttek. Az elmúlt évben azonban a tudatosság ezen a területen is erősödött: az idei év elején a piacvezető biztosítási portálon megkötött szerződések 34 százaléka biztosítási évfordulón végrehajtott váltás volt, míg tavaly ilyenkor ez az arány csupán 19 százalékot ért el.

Kinek jó az önrészes lakásbiztosítás?

Noha az elmúlt egy-másfél évben szinte minden nagyobb piaci szereplő megjelent már önrészes lakásbiztosítási termékkel, egyelőre úgy tűnik, hogy a 10-50 ezer forint közötti önrészért cserébe kínált átlagos 10-15 százalékos díjkedvezmény eddig csak kevesek fantáziáját mozgatta meg: a szerződéseknek mindössze 4 százalékát kötötték ilyen feltételekkel.

„Az önrész vállalása gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak a komolyabb, igazán zsebbe vágó károkra szerzünk fedezetet – magyarázza Sebestyén László, a biztosítás-közvetítő vezérigazgatója. – A statisztikák szerint a 50 ezer forint alatti, úgnevezett bagatell károk (elsősorban kisebb beázások, vezetékesvíz-károk és üvegkárok) teszik ki a lakáskárok több mint felét. Ilyenkor önrész mértékéig nem leszünk jogosultak kártérítésre a biztosítótól.”

Ezek most a legnépszerűbb kiegészítők

A portál tapasztalatai szerint a megkötött lakásbiztosítások közel feléhez az ügyfelek valamilyen kiegészítő biztosítást is kötnek. 2015 első hónapjaiban ezek voltak a leggyakrabban választott termékek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik