Pénzügy

A külügy már azt sem tudja, tartottak-e pénzt a Quaestornál

tarsoly-csaba(960x640).jpg (tarsoly csaba)
tarsoly-csaba(960x640).jpg (tarsoly csaba)

És ha tartottak, akkor ki tartott ott pénzt. Volt-e számlája a külügy háttérintézményeinek, és ha igen, volt-e rajta pénz?

Reggel a Figyelő cikke alapján megírtuk, hogy Tarsoly Csaba állítólag személyesen szólt Szijjártó Péternek arról, hogy a Quaestornál nagy a baj. Abban bíztak, hogy a külügyminiszter majd segíteni fog a megoldásban. 

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium reagált a cikkre. Azt írták, hogy az Eximbank és a MEHIB, a minisztérium háttérintézménye nem vezetett számlát a Quaestornál. Holott a cikk nem állította, hogy vezettek volna. 

A közleményben ez áll: 

“Az Eximbank és a MEHIB a Quaestor-csoportnál nem vezet és nem is vezetett számlát, nem tartott pénzt, letétet vagy az állami vagyon bármely részét.

Az Eximbank és a MEHIB semmilyen pénzpiaci kapcsolatban sem áll és nem is állt, pénzpiaci ügyleteket nem kötött a Quaestor-csoporttal.”

Ehhez képest kedden még azt írta a külügy, hogy a Questornál volt az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számla, egy úgynevezett értékpapírszámla. Ha pénzpiacinak nem is pénzpiaci, számlának mindenképpen számla. “Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Exim felett.”

Harmadik cég

Ráadásul nem hiába említik meg többször is, hogy az Eximbank és a MEHIB a Quaestor-csoportnál nem tartott állami vagyont. Mert nem is ők tartottak, hanem a külügy egy harmadik háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház. 

Kedden ezt írták egy közleményben:

“Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket!

Mivel tehát az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez.”

Az Origo azt írta, hogy átverték a Külügyet, mert nem állampapírokban, hanem készpénzben utalták vissza a 3,8 milliárd forintnyi tőkét. A külügy azt állítja, perelni fog, mert ők szerződésben kötötték ki, hogy csak állampapírokban tarthatják a pénzüket. Egyébként azért döntöttek a Quaestor-csoport mellett, mert csak ők vállalták, hogy díjmentesen kezelik a számlájukat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik