Pénzügy
Hivatal(960x640).jpg (hivatal, ügyinézés, )

Nettó 30 százalékkal nőhet a kormánytisztviselők bére

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 24. 13:56

Végre bepótolta a kormány elmaradását: a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon több fontos ígéret elhangzott részükről.

Korábban a témában:

Erről úgy tűnik, nem esett szó…

A Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), valamint Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) közös közleményt adott ki arról, mi történt a végre összehívott Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon (KÉF). Az ülést március 21-én tartották, apropója többek között a T/3019 törvényjavaslat volt (Egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról), melyet a parlament már megszavazott, de Áder János visszaküldött, hivatkozván arra, hogy elmaradt az előzetes érdekegyeztetés, ami jogellenes.

A szakszervezetek legfőbb követelése az életpályamodell bevezetése, de addig is mindenki számára 10 százalékos, minimum 15 ezer forintos béremelést szeretnének. (Hetedik éve nem volt béremelésük.)

Lázár János a kormány képviseletében közölte, hiba volt, hogy elmaradt az érdekegyeztetés, és azt is belátta, hogy a a dolgozók nem tudnak várni, amíg 2016 júliusában bevezethetik az életpályamodellt, annál hamarabb kell kiegyenlíteni a bérdifferenciákat.

Az ígéretek dióhéjban

Lázár János megígérte többek között, hogy húsvétra a Miniszterelnökség bérmegtakarítása terhére minden, az irányításuk alá tartozó munkavállalónak 27 000.-Ft Erzsébet utalványt fognak biztosítani.

Kijelentette azt is, hogy a kormánytisztviselői foglalkoztatottak teljes köréből kb. 27 ezer fő keres nettó 78 ezer forintot. Az ő kereseti helyzetük megoldásán ígérete szerint még az életpályatörvény bevezetése előtt gondolkodnak.

A Kormány nevében jelezte azt is, hogy a szakszervezeti javaslatokat áttekintik és megfontolják azok figyelembe vételét. Kiderült, hogy a 2016. évi költségvetésben egyébként a kormánytisztviselőknél nettó 30 százalékos átlagos keresetnöveléssel számolnának.

Lázár megjegyezte még, hogy az életpályatörvény kialakításához is várják az elképzeléseket, annak végleges formája még nem dőlt el.

A szakszervezetek szorgalmazták azt is, hogy a rendészeti ágazatban dolgozó közalkalmazottak jogállását rendezzék, és számukra biztosítsák idén a szükséges illetményemelést. Lázár János szerint ebben a témában már döntött a kormány.

A Szakszerevezetek együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke, Fehér József kezdeményezte például azt is, hogy módosítsák a sztrájktörvény és a korkedvezményes nyugdíj szabályait, amit a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tudomásul vett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.