Pénzügy

Rosszul járnak a diákok a vasárnapi zárással

Vasárnapi zárva tartás (Vasárnapi zárva tartás)
Vasárnapi zárva tartás (Vasárnapi zárva tartás)

Több száz diákot érint rosszul a „vasárnapi pihenőnap". Hiába tartanak nyitva hosszabban az üzletek hét közben: a diákok leginkább hétvégén értek rá - írja az Origo. A diákszövetkezeteket is rosszul érinti a változás.

Árufeltöltőként, pénztárosként és ügyfélszolgálatosként dolgozott eddig sok száz diák az üzletekben este és hétvégenként. A cégeknek megéri diákokat alkalmazni: 100 ezer forintos havi nettó bérrel számolva egy diákmunkás alkalmazásával nagyjából 50 ezer forintot takaríthat meg egy cég havonta – írja az Origo.

A kormány által bevezetett vasárnapi zárva tartás sok diákmunkást kellemetlenül érinthet, mivel a nappali tagozatos diákok ideális esetben hétköznap nappal tanulnak, így éjszaka és hétvégén van idejük dolgozni. A vasárnap kiesésével így jelentősen csökken az idősáv, amikor dolgozni tudnak, ráadásul a vasárnapi munkanapra diákoknak járó pótlékot is elveszítik.

A megkérdezett diákszövetkezetek szerint egyelőre több a munkalehetőség, mint a jelentkező diák, de a vasárnap szinte teljesen üres: a megbízók eddig főként a boltok voltak ezen a napon. Ráadásul a rendes dolgozóknak is felszabadultak munkaóráik a vasárnapi zárással, ezért a meghosszabbított hétköznapi nyitvatartás sem kompenzálja a diákok számára a vasárnap kiesését.

A diákszövetkezetek vezetői egyelőre nem látják, hogyan befolyásolja életüket az új rendelkezés. A Pannon-Worknél újraszámolják a növekedési terveket, a Műiszt nem érinti a rendelkezés, a Meló-Diáknál pedig azt mondták: sokkal nehezebb lesz összeszervezni a hétvégén kívüli igényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik