Pénzügy
szép kártya (szép kártya)

Fontos határidő közeleg a SZÉP-kártyásoknak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 18. 13:58

Ha nem akarja, hogy elveszítse a cége által juttatott összeget, jobb ha mielőbb nekiáll elkölteni. Nem kicsi a tét.

Korábban a témában:

A SZÉP-kártyások legkésőbb május 31-éig költhetik el 2013-as egyenlegüket. A legnagyobb kibocsátó 810 ezer kártyáján 2,4 milliárd forintnyi olyan feltöltés van, amely lejár május végén, ha nem használják fel a kártyabirtokosok.

A tavalyi évben az OTP SZÉP-kártya birtokosai naponta átlagosan több mint 150 millió forintnyi juttatást használtak fel kártyáikról. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a kártyakibocsátó szerint az idei évben mindössze három hét alatt elfogyhatnak a lejáró egyenlegek.

98 százalék tud róla

A pénztárszolgáltató megbízásából tavaly év végén készült kutatás szerint a kártyabirtokosok 98 százaléka tudta, hogy a kártyára töltött egyenlegeknek van felhasználási határideje, és ennek megfelelően a legtöbben már az utalás évében el is költötték a juttatásokat.

A hatályos törtvényi szabályozás értelmében ugyanis, a SZÉP-kártyákra utalt juttatások érvényessége az utalást követő második év május 31-én lejár. A megmaradó összeget a kibocsátó köteles visszautalni az érintett kártyabirtokos munkáltatója számára, vagyis ezek az összegek a munkavállaló számára elvesznek. Idén tehát a 2013-as juttatásokat kell felhasználni.

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra

A bank cafeteria szolgáltatás vezetője, Gál Tamás szerint sokan szeretik az utolsó pillanatra hagyni a lejáró egyenlegek felhasználását:

„Tavaly május utolsó két hetében napi 57 millió forintnyi 2012-es feltöltést használtak fel az OTP SZÉP-kártya birtokosai. Ez alatt az időszak alatt csaknem 800 millió forinttal csökkent a lejáró egyenlegek összege. Végül az összes 2012-es feltöltés kevesebb, mint 2 százalékát kellett visszautalnunk. Ezek az adatok azt mutatják számunkra, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyták az egyenlegek ellenőrzését, és felhasználását. Minden kártyabirtokosunk számára javasolnánk, hogy ha még nem tette meg, akkor regisztrálja kártyáját, és ellenőrizze az egyenlegét, hogy van-e még olyan összeg, amit el kell költenie, hogy biztosan ne érje kellemetlen meglepetés május végén. Ráadásul minél előbb ellenőrzi az egyenlegét, annál korábban tudja elkezdeni tervezni, hogy mire is költi a még meglévő összegeket. Érdemes a nyári előfoglalások esetében is számolni a SZÉP-kártyán lévő összeggel.”

A bank SZÉP-kártya birtokosai 2014-ben az érintett juttatások több mint 98 százalékát használták fel. A megmaradt 1 milliárd forintot a bank a törvényi szabályozásnak megfelelően visszautalta az érintett munkáltatók részére. Bíznak abban, hogy az idei évben még alacsonyabb lesz a lejáró egyenlegek aránya.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.