Pénzügy

Buda-Cash-ügy – becsődölt egészségpénzek

patika(960x640).jpg (patika)
patika(960x640).jpg (patika)

Két egészségpénztár is bajba került, mert pénzük nagyobbik részét a brókerbotrányban érintett kisbankokban tartották.

Mint ismert, a Buda-Cash-botrány miatt a DRB bankjainak engedélyét is visszavonta az MNB, amely két egészségpénztár, a Prov1 és a Honvéd tagjainak pénzét is érintette. Az MNB a két pénztárnál átmeneti kifizetési tilalmat is elrendelt.

Az Azénpénzem.hu annak járt utána, hogy van most a két pénztár, mivel olvasóitól olyan jelzést kapott, hogy eleinte pánik kitörésére lehetett számítani a tagok körében. Kiderítették, hogy a Pro1v tagjai jelenleg a pénzük 40, a Honvéd tagjai pedig mintegy 20 százalékához tudnak hozzáférni. Azt jelenleg senki sem tudja, hogy többi valaha előkerül-e.

A lap úgy tudja, a Pro1v-nél annyi gondot lehetett érzékelni, hogy kissé döcögős volt a napokban a tájékoztatás. A Honvédnál pedig folyamatos a tevékenység, érkeznek az új bankszámlára a befizetések, amelyekből költenek is a tagok. A pénztárak nem tettek le arról, hogy visszaszerezzék a csődbe ment bankból a pénzüket.

Az MNB pont e két eset kapcsán szigorítást tervez: előírnák, hogy az egészségpénztárak legfeljebb vagyonuk 20 százalékát helyezhetnék el egy hitelintézeti csoportnál, és a befektetési tevékenységüknél is megkötéseket vezetnének be.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik