Pénzügy

Kiürült, megszűnt a nyugdíjalap

nyugdíj (nyugdíj)
nyugdíj (nyugdíj)

Január végével megszűnt - a magánpénztáraktól átvett vagyon kezelésére létrehozott - Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap – írja az mfor.hu.

A gazdasági portál emlékeztet rá, hogy január végével teljesen kiürült az alap, miután a nyugdíjvagyon már 2013 decemberére 200 millióra apadt a novemberi 16,3 milliárdról. Ettől kezdve 100 és 300 millió forint között mozgott havonta a vagyon, míg idén január végére le is nullázódott az egyenleg, az alap létezése okafogyottá vált, január 31-ével egy törvény alapján megszűnt. Azt mfor.hu összeszedte, mire ment el a nyugdíjvagyon.

Az átvett majdnem 3000 milliárd forint főleg az eredeti célokat szolgálta, az Államadósság Kezelő Központ oldalán található dokumentumok szerint 2036,8 milliárd forint, a teljes vagyon 69,2 százaléka ment adósságcsökkentésre. Az adósságcsökkentés mellett 233,2 milliárd jutott a reálhozamok kifizetésére, 201 milliárdot kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, 2011 október-decemberben 528,8 milliárd forint ment a költségvetésbe is, melyből 70 milliárdot visszakapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik