Pénzügy
bank (bank)

Banki elszámolás – kinél automatikus, kinél nem?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 11. 10:56

A korábban kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak külön kérniük kell az elszámolást a pénzügyi szolgáltatójuktól. Akiknek másképp szűnt meg a szerződése, azoknak viszont nem.

Korábban a témában:

Akiknek korábbi hitel- vagy lízingszerződése rögzített árfolyamon történt kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg – a többi fogyasztóval ellentétben – maguknak kell kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktől. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan küldik a bankok, azt nem kell a fogyasztóknak külön kezdeményezni – írja az MNB szerdai közleményében.

Végtörlesztők, figyelem!

Azon fogyasztóknak, akiknek a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése a rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, maguknak kell kérniük az elszámolást. Ők egy, a banki honlapokon, ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB weblapján elérhető formanyomtatványon 2015. március 31-ig, 10 ezer forint díj ellenében igényelhetik pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Ez esetben az elszámolási értesítőt 2015. november 30-ig kell kézhez kapniuk.

Mint emlékezetes: a hitelintézeti törvény egy 2011. ősztől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel közel 170 ezer szerződés esetében éltek.

A kedvezményeket elvonhatják

Fontos megjegyezni a jegybank szerint, hogy a kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket, melyet korábban kedvezményként biztosított. A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként esetükben nem keletkezik kifizethető összeg.

Ha ugyanakkor egy fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további összeg, akkor nemcsak azt, de az általa befizetett 10 ezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény. Nem kell megfizetnie e díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forintalapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.

A tévedések elkerülés végett

Arra is kitér az MNB, hogy egyes téves ügyvédi sajtónyilatkozatokkal ellentétben, azon már visszafizetett fogyasztói kölcsönök esetében, ahol a szerződés egyéb módon – tehát nem a kedvezményes végtörlesztéssel – szűnt meg, az elszámolás a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik. Vagyis ezeknél a hiteleknél az elszámolásról szóló értesítőleveleket a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg (volt) ügyfeleik részére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.