Pénzügy

Egyre védtelenebbek az adórevizorok

Varga-Arpad(210x140).jpg (varga árpád, nav, )
Varga-Arpad(210x140).jpg (varga árpád, nav, )

Nemrégiben megöltek egy adóellenőrt. Ennek kapcsán is mondta azt az adóhatóság elnökhelyettese, hogy törvényi szigorításra lenne szükség a dolgozók védelme érdekében.

Jóval nehezebb dolga van az adóhivatal ügyintézőinek, ellenőreinek, mióta kirobbant a Horváth-ügy, illetve az amerikai kitiltási botrány, melyben a szervezet elnöke, Vida Ildikó is érintett. Azóta sokkal ingerlékenyebbek az ügyfelek, az adóhivatali dolgozók gyakran kapják meg az adózóktól, hogy a szervezet előbb a saját háza táján sepergessen, aztán foglalkozzon velük. Mint mi is hírt adtunk róla, nemrégiben munkavégzés közben megkéseltek egy revizort, aki belehalt a támadásba.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese a Figyelőnek adott interjúban beszél arról, hogy az ominózus ügyek óta sokszor kerülnek kellemetlen helyzetbe az adóhivatali munkatársak. Varga szerint a nem bizonyított feltevéseken alapuló vádak megnehezítik a NAV dolgát, pedig ennek a hatóságnak kell biztosítania a költségvetés bevételeit.

Az interjúban arról is beszél az elnökhelyettes, hogy a végrehajtóik elleni, halálos kimenetelű támadás után érdemes elgondolkodni a jogszabályok szigorításán, a NAV-nál dolgozók védelmében. A pénzügyőrök fegyvert is használhatnak, de Varga szerint erre az adóapparátusnál nincs szükség.
Ugyanakkor a mentális felkészítést szerinte be kellene iktatni, melynek során a munkatársak szituációs gyakorlatokon kapnak képzést a különleges helyzetekre. Egyben azt is érdemes megfontolni a történtek után, hogy az adózókat kockázat szempontjából besorolják.

A teljes interjút a csütörtökön megjelent lapban olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik