Pénzügy
péterfalvi attila (péterfalvi attila)

Péterfalvi: súlyos hiányosságok a termékbemutatóknál

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 04. 15:47

Adatkezelési problémákat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a főként idősekre fókuszáló értékesítési bemutatók kapcsán.

Korábban a témában:

Súlyos adatkezelési problémákat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatóknál, egészségnapoknál – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az elnök kifejtette: a vállalkozások sokszor személyre szóló meghívókkal és kéretlen marketinghívásokkal igyekeznek résztvevőket toborozni a rendezvényekre. Ugyanakkor a hivatal tavalyi vizsgálatában általános tapasztalat volt, hogy a termékértékesítés céljából való adatkezelés körülményeiről nem adtak tájékoztatást, személyazonosító igazolványt, TAJ-kártyát ellenőriztek, egészségügyi adatokat kezeltek.

Sokszor az idős emberek a termékbemutatón szembesültek azzal, hogy tulajdonképpen adásvételi szerződés megkötése miatt keresték meg őket.

Komplex problémáról van szó

A hatóság tavaly ellenőrzési terv alapján kiemelt területként vizsgálta a termékbemutatókat, a munkatársaik személyesen is részt vettek ilyen rendezvényeken, és 12 esetben indítottak hatósági eljárást. Több esetben milliós bírságokat szabtak ki termékbemutatókkal összefüggésben – közölte Péterfalvi Attila.

Megjegyezte: komplex problémáról van szó, és a megoldás is komplexitást követel.

Az eddig lefolytatott eljárások tapasztalatait jelentésben foglalta össze a hivatal, azzal, hogy amíg a döntéshozó, a jogalkotó nem tesz lépéseket, mert nincsenek meg a változtatáshoz szükséges információk, felhívják a termékbemutatót tartó cégeket a törvényes adatkezelés követelményére. Az idős embereknek is segíteni kívánnak, hogy mire figyeljenek oda, ha ilyen termékbemutatón vesznek részt.

A KDNP konzultációt kezdeményezett

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke – aki februárban jelentette be, hogy a kisebbik kormánypárt konzultációt indít a nyugdíjasokat gyakran megtévesztő termékbemutatók ügyében – rámutatott arra: az egész magyar társadalomban ismert jelenségről van szó, megyénként és havonta több ezer ilyen bemutatót szerveznek, s ezeknek mintegy kétharmada esetében jogsértések tapasztalhatók, azaz nem tartják be a fogyasztói jogokat, az idős emberek nem élhetnek például a vásárlástól való elállás jogával.

Hozzátette: a nyugdijaspanasz@kdnp.hu címre eddig is érkezett számos jelzés, és ezeket a jövőben is várják. Jelezte: az eddigiek alapján érdemes több törvény esetében átnézni, hogy hol lehet esetleg szigorítást bevezetni. A konzultációkat tovább folytatják, és az eredményekről beszámolnak majd – ígérte.

Jogszabálymódosítással tennék rendbe

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, az egészséges társadalom számára fontos követelmény, hogy mindenki biztonságban érezze magát, azaz biztos lehessen abban, hogy nem fogják becsapni, jóhiszeműségével nem élnek vissza.

Bár a fenti jelenség ismert, de az elkövetőket nehéz tetten érni – mutatott rá, hozzátéve: először a konkrét eseteket próbálják felmérni. Emellett civil szervezetekkel, állami szervekkel is felvették a kapcsolatot, és a Tisztelet Társasága is segítséget nyújtott, a hozzájuk befutott panaszok gyűjteményét rendelkezésre bocsátotta.

Tájékoztatása szerint várhatóan jogszabály-módosítást is magában foglaló javaslatot szeretnének letenni az asztalra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.