Pénzügy
nyugdíjas ()

Nagy bajban lesznek a kisnyugdíjasok is

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 03. 04. 13:20

Március elsejétől nincs segély. Helyette települési támogatás van. Már ha van. Emiatt a gyógyszervásárlás vagy a közműdíjak kifizetése is gond lehet az érintettek időseknek.

Márciustól átalakult a szociális ellátás rendszere. Ennek részeként megszűntek a korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési formák (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési támogatás, méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, helyi segély), amelyeket felváltott az úgynevezett települési támogatás. Elvileg azért lenne ez jó, mert a helyi közösségek jobban látják, ki a rászoruló és ki nem.

Sokak szerint viszont visszaélésekre ad lehetőséget az új rendszer – írta a Pénzcentrum.hu.A lap felveti többek között, hogy mi a helyzet, ha az önkormányzatnak nincs pénze települési támogatásra. Erre azt a választ kapták az illetékes minisztériumtól, hogy ahol nincs pénz, ott a helyhatóságok költségvetési forrást kaphatnak.

A központi kerettel kapcsolatban pedig a Fidesz úgy nyilatkozott vasárnap az MTI-nek, hogy az 35 milliárd forintos lehet. Kérdés, hogy ez elég lesz-e.

Újabb érvágás a legszegényebb családoknak

A Habitat for Humanity Magyarország szerint a normatív lakásfenntartási támogatás megszűnésével mintegy félmillió háztartás pénzügyi bizonytalansága fokozódik.

Szerintük az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak és kevesebben kaphatják. Példaként megemlítik, hogy egyes önkormányzatok csak a fűtési szezon idejére, míg mások egyáltalán nem biztosítanak a jövőben lakásfenntartási támogatást.

Ráadásul a félmillió korábban támogatott háztartás közül tudomásuk szerint sokan nem vesznek részt közfoglalkoztatásban sem – például azért, mert van állásuk, csak alacsony a keresetük, vagy mert nyugdíjasok. A rezsicsökkentés hatása pedig a legszegényebbek körében jóval alacsonyabb összegű, mint a lakásfenntartási támogatás volt – tették hozzá.

Mi volt a lakásfenntartási támogatás?

A lakásfenntartási támogatás (LFT) összegét a háztartás egy főre jutó jövedelme és a háztartás tagjainak száma alapján számolták ki. 2013-ban 454 866 család kapott ilyen támogatást. A támogatás az országban mindenhol azonos feltételekkel volt elérhető: hivatalosan 71 250 forint, a gyakorlatban azonban 60 ezer forint egy főre eső jövedelemhatár alatt lehetett igényelni.
A támogatás 2013-ban havonta átlagosan 3870 forint volt, de ez a kis összeg is nagy segítséget jelentett a legszegényebb háztartásoknak az aránytalanul nagy lakhatási terhek megfizetésében. A jogosultak többségének a támogatást nem készpénzben folyósították, hanem közvetlenül a szolgáltatóknak utalták vagy fűtőanyag formájában nyújtották.

Bár a lakásfenntartási támogatás támogatás a mélyszegénységben élők számára jelentette a legnagyobb segítséget, a Habitat szerint sok alacsony jövedelmű, de aktívan dolgozó család és kisnyugdíjas is részesült lakásfenntartási támogatásban.

lakásfenntartási támogatás (lakásfenntartási támogatás)

Mik az új feltételek?

A törvény a települési támogatás jogosultságával kapcsolatban nem tartalmaz korlátozást. Az önkormányzat dönthet jövedelmi, vagyoni feltételek meghatározásáról, de egyéb jogosultsági feltételeket is beépíthet a szabályozásba.

A létfenntartási gonddal küzdő személyeknek rendkívüli települési támogatás jár. de hogy ez pontosan mit jelent, azt is az önkormányzat határozhatja meg, akárcsak a támogatás összegét.

Az önkormányzatoknak sem könnyű

A Habitat szerint az önkormányzatok sincsenek könnyű helyzetben. A szegényebb települések azonban várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a segélyeket helyi forrásból. Az önkormányzatok szociális támogatásait kiegészíteni hivatott kormányzati kompenzációs keretről pedig eddig kevés szerintük az információ.

A tehetősebb önkormányzatoknál a támogatások pótlása ellen hat a szegénységi migrációtól való félelem: a települések vezetői ebben a rendszerben a szegények területükről való kiszorításában érdekeltek, hiszen a kevesebb szegény kevesebb kiadással is jár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.