Pénzügy
Buda-Cash (Buda-Cash, Miskolc)

Buda-Cash-botrány: az OBA szerdán kezdi a kártalanítást

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 03. 03. 13:08

Húsz munkanapon belül juthatnak hozzá a DRB Bankcsoport betétesei a legfeljebb 30 millió forintos kártalanítási összeghez.

Korábban a témában:

Brókerbotrány

Szerdán megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását. A BUDA Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, vagyis maximum 30 461 000 forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

A százezer forintig terjedő kártalanítási összeget házhoz viszi a Magyar Posta, az efölötti összegekről pedig értesítést kapnak a betétesek, amelyből tájékozódhatnak az átvétel módjáról.

Ha becsődöl a bankja

Március 31-ig mindenki megkapja a pénzét

Az OBA a holnapi naptól elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. március 31-ig befejezi a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

„Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. A betéteseket a következő napokban levélben fogjuk értesíteni. A kártalanítással kapcsolatos információkat az országos, valamint a fiókhálózat által érintett megyei napilapokban elhelyezett hirdetmények útján hozzuk nyilvánosságra. Az ügyfelek kérdéseire éjjel nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatunk válaszol.” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Így jöhet a kártérítés

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA az alábbi kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:
• 500 forint és 100 ezer forint között postai kézbesítő viszi házhoz a kártalanítást.
• 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
• 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
• 5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek kártalanítási összegről – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik fel a kártalanítás összegét.

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint az érintett megyék napilapjainak (Somogyi Hírlap, Új Dunántúli Napló, Tolnai Népújság, 24 Óra, Nógrád Megyei Hírlap, Kelet Magyarország, Hajdú-Bihari Napló, Heves Megyei Hírlap, Észak-Magyarország, valamint a Petőfi Népe) szerdai, valamint csütörtöki (Fejér Megyei Hírlap, Zalai Hírlap) számaiban. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

2014-es kártalanítások

Az OBA 2014-ben összesen kilenc hitelintézet esetében több mint 63 ezer betétest kártalanított. A kártalanításokra fordított összes kifizetés meghaladta a 119 milliárd forintot. Az átvett adatállományok alapján a kifizethető betétek tulajdonosainak döntő többsége 20 munkanapnál jóval hamarabb pénzéhez jutott.

A befektetőket csak kisebb összeghatárig kártalanítják

A Buda-Cash ügyfeleit, vagyis a befektetőket a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani, de csak mintegy 6 millió forintos összeghatárig. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.