Pénzügy

Buda-Cash-botrány – Tállai szerint rendkívüli intézkedés kellhet

Tállai András (tállai andrás)
Tállai András (tállai andrás)

Még nem tudni, lesz-e elég pénzük az önkormányzatoknak a jövő heti kifizetésekre. A kormány biztosítani szeretné, hogy mindenki megkapja a fizetését, juttatását, segélyét.

Ők is megszólaltak

A kormányzat célja most az, hogy biztosítsa a jövő héten esedékes kifizetéseket azoknál az önkormányzatoknál, amelyek a DRB bankcsoportnál vezették számlájukat – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Így jutnak pénzhez az önkormányzatok

Az államtitkár elmondta: a Magyar Államkincstár minden hónapban 26-án utalja ki az adott havi támogatást az önkormányzatoknak, ekkor kellett volna utalni annak a 84 önkormányzatnak is, amelyeknek a Buda-Cash Brókerházhoz kapcsolódó DRB bankcsoportnál van számlája.

Most ez nem történt meg, hanem az önkormányzatoknak nyitottak egy alszámlát az államkincstárnál, és a pénz ott van.

Így érkezik

Rendíkvüli intézkedés is szóba jöhet

Tállai András kifejtette: azt kell fölmérni, hogy elegendő-e ez az összeg az önkormányzatoknak arra, hogy a jövő héten tudjanak adni fizetést, juttatást, segélyt. Ha nem elegendő, akkor rendkívüli kormányzati intézkedés kell, erről még pénteken meglesz az összesítés, és készítenek egy előterjesztést a miniszterelnöknek, hogy ezek az önkormányzatok rendkívüli juttatást kapjanak.

Arra a kérdésre, hogy hosszabb időszakra is kell-e készülni ilyen intézkedésekkel az államtitkár azt mondta, hogy most a jövő héten esedékes kifizetések biztosítása a cél, a következő feladat lesz felmérni az önkormányzatok beragadt pénzét, kárát, mennyi EU-s támogatás és állami támogatás van a bankcsoportnál vezetett számlákon.

Erre figyeljenek az érintettek

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az érintett magánemberek, cégek, önkormányzatok értesítsék a partnereiket, hogy ne az eddigi számlájukra utaljanak nekik, és nyissanak egy új számlát a lehető legsürgősebben, hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik