Pénzügy

Adózhat a föld, nőhet a lakások sarca is

szántóföld (szántóföld, aratás)
szántóföld (szántóföld, aratás)

Úgy tűnik, egyre több önkormányzat kénytelen új adóforintok után nézni, ha fenn akarja tartani a működését.

Idén a kormány több kiadási terhet rakott az önkormányzatokra, mint eddig (például a segélyezési rendszer átszabásával, vagy az ingyenes óvodai étkezés bevezetésével, amit csak részben támogat), miközben szűkültek a helyhatóságok finanszírozási lehetőségei, vagyis kevesebb pénz jut a gazdálkodásukra.

Mellé tette ugyanakkor a lehetőséget, hogy a magánszemélyekre (néhány korlátozással) gyakorlatilag bármilyen új adót kivethessenek az önkormányzatok. Ami persze nem túl népszerű lépés a megsarcolt lakosság szemében. Ennek ellenére úgy tűnik, néhány helyen élnek vele. Az Azépénzem.hu a legfőbb trendeket szedte csokorba.

Szabadkezet kaptak az önkormányzatok az adóztatásban

Így sarcolnak helyben

Balmazújvárosban például (a tüntetések ellenére) januártól adózni kell a település közigazgatási területéhez tartozó termőföld után (ez lehet szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület vagy halastó). A lap szerint a termőföldre már 11 település vetett ki adót.

Persze van olyan hely is, ahol nem új adókkal operálnak, hanem a régieket srófolják feljebb. Nem egyedi az sem, hogy Baján megemelték a telkek után fizetendő adót és a lakások adóját, Kaposváron pedig a kommunális adó nőtt meg.

Máshol meg az idegenforgalmi adót emelték meg. Ha kíváncsi, milyen helyi adók vannak a megyeszékhelyeken, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik