Pénzügy

Hoppon maradhatnak Matolcsyék

MNB (magyar nemzeti bank, MNB)
MNB (magyar nemzeti bank, MNB)

Kapósak Európában a rossz bankok, és Magyarországon is ugrásra készen állnak az üzletre hajtó óriásbefektetők. Az MNB-nek csipkednie kell magát, ha nem akarja elszalasztani ezt a bizniszt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben jelentette be, hogy a magyarországi bankok bedőlt, nem teljesítő hiteleit, és a hozzájuk tartozó ingatlanokat megvásárolná, és erre létrehozza a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-t (MARK). A cél nem az lenne, hogy az eszközöket mihamarabb nyomott áron értékesítsék, hanem hogy a megfelelő piaci környezetet kivárva megfelelő árat tudjanak elérni. Addig az optimális kezelést, illetve ahol lehetséges, a reorganizációt, illetve átstrukturálást vállalnák.

A lépést azzal indokolták, hogy a jegybank szerint a banki mérlegek tisztítása hozzájárul a hitelezésük élénkítéséhez, ezáltal pedig a monetáris politika hatékonyságának növeléséhez.

Egyre kapósabbak a Deloitte szerint a nem teljesítő hitelek

Ezért kéne az MNB-nek gyorsan lépnie

A projekt még csak az egyeztetéseknél tart, illetve egy pénteki bejelentés szerint a jegybank rossz bankja uniós közbeszerzési pályázatokat írt ki ingatlanokkal kapcsolatos értékbecslési és pénzügyi átvilágítási feladatok elvégzésére – írta a Napi.hu.

A lap szerint tavaly rekordértékben születtek olyan tranzakciók Európában, amelynek során többek között amerikai nyugdíjalapok pénzeit is kezelő hedge fundok (befektetési alapok) rosszbank-eszközöket vásároltak. Ezek az óriásbefektetők pedig úgy tudják, már Magyarországon is ugrásra készen állnak, ezzel komoly versenyt támaszthatnak az MNB-nek, amely egyelőre csak lassan halad a rossz bankja kialakításával.

A Deloitte elemzésében is az áll, hogy Magyarország iránt szintén egyre több befektető jelezte érdeklődését, a tranzakciós aktivitás felgyorsulása ugyanakkor 2015 második felében vagy a jövő év elején várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik