Üzleti tippek

Nem teljesítő hitelekkel üzletelnek a bankok

Az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a rosszhitel-portfóliók adásvétele a Deloitte által vizsgált közép-európai országokban, köztük Magyarországon is.

A rossz minőségű hitelek nagy mennyiségű tőkét kötnek le a bankok mérlegében, számottevően visszafogják a pénzintézetek hitelezési képességét, hátráltatják a természetes üzleti tevékenységet, végeredményben pedig a gazdasági növekedést is – tájékoztatta a könyvvizsgáló cég az MTI-t.

Bíró Balázst, a vállalat pénzintézeti szektorának igazgatója elmondta: a nem teljesítő banki hitelek (NPL) piaca keresleti (befektetők) és kínálati (bankok) oldalon egyaránt élénkül. Elsőként Romániában, ahol tavaly már több mint 1 milliárd euró névértékű portfólió cserélt gazdát, de az adriai régióban is volt jelentős tranzakció az elmúlt hónapokban. A piaci szereplők bizakodóak, a hírek további eladásokat valószínűsítenek a térség többi országában is.

Magyarország iránt szintén egyre több befektető jelezte érdeklődését, a tranzakciós aktivitás felgyorsulása ugyanakkor 2015 második felében vagy a jövő év elején várható.

A Deloitte elemzése alapján a vizsgált országokban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bulgária) a nem teljesítő hitelállomány (NPL) csaknem 60 milliárd euró, amely a teljes, 500 milliárd eurós hitelállomány 12 százaléka. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy éles határ figyelhető meg a régió északabbra fekvő, illetve déli országai között. Utóbbiakban a ráták lényegesen magasabbak, csak Magyarországon például 2013-ban a rosszhitel-állomány 6,4 milliárd euró volt és még az elmúlt évben is növekedés volt jellemző.

Bankok a csőd szélén

A cég úgy véli, hogy az Európai Központi Bank tavaly év végi átfogó eszközminőség-vizsgálata (AQR) tovább ösztönözte a bankok rosszhitel-portfólió eladásait, ugyanis a 130 társaságot átfogó értékelés rámutatott, Európa bankjainak egyötöde a fizetésképtelenség szélén áll. További 28 pénzintézet elsődleges tőkemutatója legfeljebb 1 százalékponttal haladta meg a biztonsági küszöbnek tekintett 10 százalékos szintet.

A Deloitte felhívta a figyelmet arra, hogy bár a tavaly év végén lefolytatott stresszteszteken egyetlen igazán jelentős európai nagybank sem bukott el, a nem teljesítő hitelek növekedése továbbra is akut probléma. Szerintük a közölt eredmények tükrében az érintett bankok három járható út közül választhatnak: vagy tőkét emelnek, vagy tőkeáttétel-leépítést hajtanak végre, esetleg a banki átstrukturálás mellett döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik