Pénzügy

Szja: segítő jobbot nyújt a NAV

SZJA (szja)
SZJA (szja)

Arra biztatnak, kérjük segítségüket, éljünk az egyszerűsített szja-bevallás lehetőségével.

Az szja-bevallás legegyszerűbb módja, ha megbízzuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a bevallásunk elkészítésével. Az egyszerűsített bevallást február 16-ig lehet kérni a 1453NY jelű nyomtatványon. De nem mindenki élhet a lehetőséggel.

Ők kérhetik

Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azon egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Ők nem kérhetik

Nem választhatják azonban ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

Ez a menetrend

A 1453NY jelű nyilatkozatot tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a www.nav.gov.hu oldalról is. A nyilatkozat 2015. február 16-ig elküldhető postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, avagy leadható személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain.

Az egyszerűsített bevallást (1453E) a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni – „hallgatás beleegyezés” alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.
Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt 2015. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Alternatívák

Az adózók az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához ügyfélazonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatvánnyal igényelhető.

Idei újdonság, hogy az ügyfélazonosító szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453NY nyomtatványon is. Így az esetlegesen hibás bevallás javításához nem kell az ügyfélszolgálatokon sorban állni és várakozással tölteni az időt, az telefonon egyszerűen intézhető.

Szja-bevallási határidők

február 16.

Az egyszerűsített – az adóhivatal közreműködésével készülő – bevallás választásáról szóló nyilatkozat beküldése a NAV-hoz

február 25.

Egyéni vállalkozók, áfafizetésre kötelezett őstermelők és magánszemélyek szja-bevallása

április 30.

A munkáltatói adómegállapításról szóló igazolás kiadása a munkavállalók részére

május 20.

a 1453, a 1453E, a 1453ADÓNYILATKOZAT, a 14M29 (munkáltatói adó-megállapítás) jelű bevallás beküldése, rendelkezés az 1+1 százalékról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik